Edelényt elárasztotta a Bódva, lezárják a fővárosban az alsó rakpartokat

Péntek reggeltől helikopterek segítenek az árvízi védekezésben Edelénynél, ahol éjszaka lesodorta a töltésmagasítást a Bódva folyó. A Borsod megyei település polgármestere az InfoRádiónak elmondta: eddig 180 családot kellett kitelepíteni. Árad a Duna is: Budapesten pénteken mindkét alsó rakpartot és a 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját le kell zárni a magas vízállás miatt. Elsőfokú készültséget rendeltek el a Felső-Tiszán.

A Bódva éjjel kettőkor áttörte a töltéskorona egy részét a Borsod megyei Edelényben. Egy méter magasan, mintegy 15 méternyi hosszon vitte le az ár a homokzsákokat. Molnár Oszkár polgármester az InfoRádiónak elmondta: 180 családot kellett kitelepíteni az éjszaka, valamint le kellett zárni a 27-es főutat.

 

Reggel hat óra után helikopterek érkeztek a településre, hogy azzal segítség a töltés javítását. A polgármester azt mondta, hogy helikopterekről dobálják le a homokzsákokat a megsérült töltésre. Az eső még mindig esik Edelényben, bár már nem olyan intenzitással, mint korábban – tette hozzá.
A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református önkéntesek is ott vannak a borsodi városban.
Edelény megközelíthetetlen, a rendkívüli árvíhelyzet miatt pénteken szünetet rendeltek el az iskolákban és az óvodákban. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

A Bódva áradása miatt megközelíthetetlenné vált számos település Szlovákia felé Borsodban. Nem lehet eljutni Szalonnára, Perkupára, Szögligetre, Bódvaszilasra, Komjátiba, Tornanádaskára, Hídvégardóra, Szendrőre és az aggteleki karszt-településeire. A Bódva áradata elöntötte az egész burkolatot, csaknem félméteres vízfolyam ömlik át a szakaszon. Szalonnán is kiöntött a Bódva.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz sújtotta területeken továbbra is esik az eső. Csütörtök este lezárták a forgalom elöl az Abaújkér-Baskó közötti utat, Novajidrány térségében járhatatlan a 3-as számú főút, az autósokat a régi 3-as útra terelik.
Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval – tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete.
A 26-os számú út Vadnánál vízátfolyás miatt járhatatlan, és nem lehet közlekedni Gibárt belterületén sem a Hernád áradása miatt. A megyében ezen kívül több más út is járhatatlan.

Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legsúlyosabb a helyzet a Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szentes György az Inforádióban elmondta: az éjjel 3 településről Edelényből, Szendrőládról és Abaújszntóról 900 embert kellett kiköltöztetni. Hozzátette: országosan már 1500 embernek kellett elhagynia otthonát.
Szentes György beszámolt arról is, hogy Baranya megyében intenzív védekezésbe kezdtek az éjjel a Gilvánfa melletti apasztó csatorna áradása miatt. Ismét nő a Cuhai-Bakony-ér vízszintje a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnynél, és a Nógrád megyei Pásztó mellett, a hasznosi víztározóban is.
Közben elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt. Madzin Tibor polgármester az Inforádióban azt mondta: 273 embernek kell elhagynia otthonát. A kitelepítetteket Ongára viszik. Mindenkit felszólítottak – közölte a polgármester, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek az emberekért. Ongán az általános iskolában és közintézményekben helyezik el a kitelepítetteket, ellátásukra felkészültek.
Országosan csaknem 80 útszakaszt kellett lezárni, és 4 települést nem lehet személygépkocsival megközelíteni.


Több családot is ki kellett telepíteni Edelényben (fotó: Vajda János, MTI)

Sajóecsegen a Sajó rekord vízállással vette körbe a falut – tudta meg az MTI. A Hernádon az ár szinte az egész vonalon minden eddiginél magasabban érkezik.

950 centiméter

Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható – közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) műszaki igazgató-helyettese pénteki szolnoki sajtótájékoztatóján.
A felső szakaszokról érkező ismétlődő áradások következtében szombattól a Közép-Tisza teljes szakaszán áradásra kell számítani. A vízszintemelkedések üteme a következő két napban 1-2, majd ezt követően 4-12 centiméter között mozog naponta – mondta Horváth Béla.
A Tisza szolnoki vízállás rekordját 2000 áprilisában rögzítették 1040 centiméterrel

Kiöntött a Tolcsva
Újból kiöntött reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván a Tolcsva patak, amely legutóbb kedden árasztotta el a falut. A távirati iroda úgy tudja: több mint 350 házat veszélyeztet a víz, amely a keddinél 80 centiméterrel magasabban tetőzött. Húsz családot kellett kiköltöztetni, őket az idősek otthonában és az iskolában helyezték el.
Vojnár László polgármester az InfoRádiónak elmondta: 5-600 emberrel dolgoznak, 7500 homokzsákot töltöttek meg, de a Tolcsva egy gyorsfolyású hegyi patak, és nem tudták megakadályozni, hogy  a víz elárasszon több tucat házat. Volt, ahol az ablakon ömlött ki a víz.
Tegnap este rendkívüli helyzetet kellett kihirdetni a Zagyva-folyón – mondta az InfoRádiónak Szécsy Kata, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csoportvezetője.


Csónakkal mentik az edelényi lakosokat (fotó: Vajda Jánios, MTI)

A Sajó, a Hernád és a Bódva vízgyűjtőin újabb jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért hosszan tartó, rendkívüli árvízi védekezésre kell számítani a három folyó mentén – mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.
Csont Csaba az InfoRádióban hozzátette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Edelény, Szendrő, Boldva, Gesztely, Ócsanálos, Miskolc, Felsőzsolca és Ónod térségében a legsúlyosabb a helyzet.
Hangsúlyozta: az árvízi védekezésben az önkéntesek mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a katonaság és a katasztrófavédelem szakemberei is részt vesznek.

Árad a Duna
A Duna is árad, ezért várhatóan napközben zárják le a budai és a pesti alsó rakpartokat a forgalom elől Budapesten – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője. Báthory Mariann az InfoRádióban elmondta: a Duna vízszintje már ma meghaladja a 650 centiméteres magasságot.
Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek. Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.

A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.
Az áradások miatt több helyen is késésekkel közlekednek a vonatok. A Mávinform tájékoztatása szerint a sebességkorlátozások miatt 5-15 perces késésekre kell számítani a Budapest-Nyugati-Szob, Budapest-Pécs, a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes, Nyékládháza és Miskolc között.
Autóbuszok viszik az utasokat Szikszó és Forró-Encs, Vámosgyörk és Újszász, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád, Olaszkiszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Sajóecseg és Tornanádaska, Putnok és Kazincbarcika között, valamint az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon több szakaszon.
Hatvan és Pásztó között péntek délelőtt tíz órától újra közlekedhetnek a vonatok.

Elsőfokú készültség a Felső-Tiszán
Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – közölte a szervezet vezetője.
Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba – tette hozzá a védelemvezető.
A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

Teherautóval nem lehet átjutni Szlovákiába
Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.
A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra – tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes