Drágább lesz jövőre a sztrádahasználat Csehországban

Drágább lesz januártól a sztrádahasználat Csehországban. Az éves matrica ára 1500 koronára emelkedik, ami 300 koronával több a jelenlegi árnál – írja a Tyden című cseh társadalompolitikai hetilap hétfői kiadásában. A matricák ára két év után emelkedik újra. A közlekedési minisztérium számításai szerint a drágább sztrádamatricák eladásából az állam mintegy 700 millió koronás többletbevételhez jut. A Mladá Fronta Dnes című politikai napilap értesülése szerint ezzel Csehországban megdrágul a közúti közlekedés.

A sztrádamatricák a jövő évtől kezdve már csak Ausztriában és Magyarországon lesznek drágábbak, mint Csehországban – állítja a lap. A Tyden úgy tudja, hogy a havi sztrádmatrica ára 440 koronára emelkedik. A javaslatot a közlekedési minisztérium dolgozta ki, s a kormánynak még jóvá kell hagynia. Pavel Dobes, közlekedési miniszter szerint azonban ez már lényegében csak formalitás. Azt mondta, hogy a minisztérium javaslata végleges, s a közlekedési alap szintén az új árakkal számol a jövő évben.
Csehországban a személygépkocsiknak kell sztrádamatricákat használniuk, míg a 3,5 tonnánál nehezebb teherkocsik elektronikus útdíjat fizetnek. A sztrádamatricák eladásából a jövőben várhatóan összesen mintegy 3,6 milliárd korona folyhat be az államkasszába. Az elektronikus útdíjból származó éves bevétel megközelíti a tízmilliárd koronát.

Csehországban több mint 1000 kilométer autópálya van, s néhány gyorsforgalmi út is fizetős. Jelenleg vita van arról is, hogy az elektronikus útdíjat több alsóbbrendű útra, illetve a személygépkocsikra is kiterjesztenék, azonban sem a politika, sem a szakma nem egységes ebben a kérdésben.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes