Dormánd és Tenk között épül az új biogázerőmű

Biogáz-erőmű és bioetanol-üzem épül a Barna Farm Kft. birtokán, Dormánd és Tenk között. Már két évvel ezelőtt is elkezdődhetett volna a beruházás, ám az elhúzódó pályázati eljárás, a finanszírozást vállaló pénzintézet keresése miatt most tudtak hozzáfogni az építkezéshez.

Az ötlet még két évvel ezelőtt fogalmazódott meg, ám az elhúzódó pályázati eljárás, a finanszírozást vállaló pénzintézet keresése miatt most tudtak hozzáfogni az építkezéshez. Jelenleg az istállók padozatát alakítják ki, persze ehhez ki kell cserélni a negyvenéves vízvezetékeket is – mondta Barna László ügyvezető.

Az egy megawattos erőmű betonkádjai az istállók mögött kapnak majd helyet, a gázturbinák segítségével előállított elektromos energiát pedig a Magyar Villamos Művek veszi majd át. A visszamaradt anyag szagmentes lesz, hiszen távozik belőle a metán és a kén is. A humuszt vizes vagy száraz állapotban az ezerhektáros gazdaságban szórják ki a földekre, visszapótolva a kivett tápanyagokat, fölöslegessé téve a műtrágya használatát. A humusz persze segít majd abban is, hogy még több zöldhulladék keletkezzen, ezáltal öngerjesztő folyamat induljon be. A biogáz-erőmű lényegében egy hulladéktároló lesz, amely az esetleges rossz gazdálkodásból is hasznot teremt-írta a Heves Megyei Hírlap.

A teljes beruházás mintegy 2,4 milliárd forintba kerül majd, amelynek jó részét uniós forrásokból biztosítják, a költségeket azonban egy banknak előre meg kell finanszíroznia. Nehéz volt megtalálni a partnert, hiszen hiába különített el a Magyar Fejlesztési Bank ötvenmilliárd forintot erre a célra, fiókhálózata nem lévén, csak külföldi kereskedelmi bankok útján juthat el a pénz a gazdákhoz. Őket azonban az ország más pontjain induló, a tenkihez hasonló projektek ez idáig nem érdekelték, mostanra azonban ez megváltozni látszik. A finanszírozó pénzintézettel hamarosan aláírhatják a szerződést, és két év után végre megkezdődhet a nagyszabású építkezés, eszközbeszerzés. A telepen egyébként önerőként 2–300 millió forintból felújították az úthálózatot, bővítik az istállók férőhelyeit, kialakítják a trágyakezelő padozatot.

Forrás: orientpressz.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes