Digitális ébredés az e-skills héten

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a MEFIT Alapítvány két hónapja tartó e-Skills figyelemfelhívó kampánya március 30-án döntéshozói tanácskozással zárult. A konferencia közel százötven résztvevője egyetértett abban, hogy az innovatív és versenyképes Magyarország digitális felocsúdást kíván a magyar döntéshozóktól.

Cselekednünk kell annak érdekében, hogy magasan képzett, rugalmas, a jövő és a digitális gazdaság kihívásainak megfelelő munkavállalók és munkáltatók váljanak meghatározóvá a magyar gazdaságban – derül ki a tanácskozás résztvevőinek nyilatkozatából.
Hazánkban igen kevesen érezik szükségét, hogy a digitális készségeket is beépítsék karrierképünkbe. Pedig az IDC legutóbbi kutatása szerint 2014-re európai átlagban a betölthető állások mindössze tíz százaléka, hazánkban nyolc százaléka lesz elérhető digitálisan írástudatlan munkavállalók számára. Legalább ennyire elkeserítő az IT-szakemberek piacán 2000 óta egyre mélyülő minőségi és mennyiségi hiány, és a magyar kkv-k bezárkózása, leszakadása, innovatív képességének elvesztése.

A cselekvés kényszere inspirálta az Európai Bizottság által kezdeményezett "Európai e-skills hét" programját, amely az összes tagállamban igyekezett felhívni a döntéshozók, IT-szakemberek, vállalkozók és diákok figyelmét a digitális készségek fontosságára és az e-skills tömegképzések beindításának szükségességére.
Az eseménysorozat végén a dialógusban résztvevő gazdasági, állami, civil és oktatási szervezetek – összegezve a tapasztalatokat – az alábbi alapelveket és azonnali teendőket fogalmazták meg:
1; Legyen stratégiai prioritás a digitális világ ismerete, különösen az e-készségek tömeges terjesztése a magyar nemzetgazdaság felzárkózása és az életminőség folyamatos javulása érdekében.
2; Valamennyi humánfejlesztést célzó programban biztosítsák a képzettségi szintnek és foglalkoztatási potenciálnak megfelelő e-készségek megszerzésének lehetőségét mindenki számára. A foglalkoztatás kiterjesztése révén tömegesen megteremtendő munkahelyeket digitálisan képzett munkaerő töltse be, a piacképességi szempontok maradéktalan érvényesülése mellett.
3; Rögzítsük alapelvként, hogy a versenyképességi, piacképességi, foglalkoztatási és szociális szempontoknak integráltan és egyenlő súllyal kell szerepelnie bármilyen, e-készségek fejlesztését célzó nemzeti programban.
4; Alakítsunk ki állandó egyeztetési mechanizmust az e-készségek terén legtöbbet tenni képes szereplők – a kormányzati, vállalati, oktatási és civil szféra – döntéshozói között. Jöjjön létre összehangolt tanulást elősegítő ösztönzőrendszer a minél szélesebb körű társadalmi-gazdasági hatás elérése érdekében.
5; Haladéktalanul indítsuk be EU-forrásokból a 2008 óta előkészítési fázisában lévő TITAN programot, amely a munkavállalók, vállalkozók és IT-szakemberek párhuzamos képzése révén több mint egymillió magyar embert érvényesülését segíthetné a digitális világban.
6; Tegyük a 2011 első félévi magyar elnökség programjának részévé az e-készségek kérdését, különös tekintettel a EUROPE 2020 stratégiában betöltött horizontális kulcsszerepére. Magyarországnak példaértékű tömeges digitális képzési programokkal kell előállnia.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes