Der Standard: különösen az osztrák teherszállítási üzletág van rossz helyzetben az ÖBB-n belül

Mindenekelőtt az ausztriai teherszállítási leányvállalattal vannak gondok az osztrák szövetségi vasút teherszállítási üzletágán belül – írta hétfőn egy osztrák lap belső forrásokra hivatkozva.

A múlt csütörtöki felügyelőtanácsi ülésen ismertetett számok tükrében kitűnik, hogy az ÖBB teherszállítási részholdingján, a Rail Cargo Austrián belül az ausztriai leányvállalat, a Rail Cargo Austria AG termeli a legtöbb veszteséget – írta a Der Standard a birtokába került adatok alapján.

"Puskaporos a levegő" az ÖBB-nél, amióta a múlt csütörtökön a néhány hónapja kinevezett új vezérigazgató Christian Kern katasztrofálisnak minősítette az ÖBB állapotát és bírálta a menedzsment korábbi és jelenlegi tagjait – írta a lap. Különösen a teherszállítási üzletág vezetőinek feszült a hangulata, ugyanis az RCA-n fordul meg, hogy sikerül-e – Kern célkitűzésének megfelelően – 2013-ra megszüntetni az ÖBB veszteségességét.

"Nem csak a Rail Cargo Hungaria helyzete vár sürgősen rendezésre, de mindenekelőtt az osztrák teherfuvarozásé is, ez termeli ugyanis messze a legtöbb veszteséget az RCA konszernen belül" – állt a cikben.

Az RCA AG 575,4 millió euró bevételt és  55 millió euró üzemi szintű veszteséget könyvelt el az év első hét hónapjában. Ugyanebben az időszakban az egész RCA részkonszern üzemi eredménye 1,4 milliárd euró bevétel mellett 53,7 millió euró hiányt mutatott – közli összehasonlításként a Der Standard.

A volt MÁV Cargo szanálása is kemény dió lesz – állapítja meg a Standard. Értesülése szerint a 2008-ban, 400 millió euróért megvásárolt cég bevétele 155,6 millió euró, üzemi vesztesége  25 millió euró, adózás előtti eredménye mínusz 31,5 millió euró volt júliusig. Míg azonban a Rail Cargo Hungaria üzemi eredménye az év végéig várhatóan már nem sokat romlik (mínusz 26,5 millió euróval számolnak), az ausztriai leányvállalat vesztesége közel megduplázódik, elérheti a 98,4 millió eurót.

Az osztrák állami holding állapotát ismertető múlt heti sajtótájékoztatóján Christian Kern kijelentette, hogy az ÖBB, és különösen az RCA komoly gondokkal küzd.

Osztrák sajtóbeszámolók szerint a magyarországi leányvállalattal kapcsolatban a vezérigazgató a keretfeltételek többszöri módosítását rótta fel a magyar félnek, és erre hivatkozva takarékossági intézkedések és létszámleépítés szükségességét helyezte kilátásba.

A Rail Cargo Hungaria vasárnap úgy fogalmazott, ha nem változik a helyzet, akkor az ÖBB-nek nem marad más választása, mint hogy előkészítse magyar leányvállalata jelentős átalakítását. Arról még nem született döntés, hogy ez milyen konkrét változtatásokat hozhat magával.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) álláspontja szerint az osztrák cég alaptalanul hivatkozik a keretfeltételek többszöri módosítására.

A díjakról tárgyalások folynak a szaktárca, a Rail Cargo Hungária és a MÁV között.

Az ÖBB holding egésze a 2008-as közel egymilliárd eurós hiány után a 2009-es üzleti évet nyereséggel zárta. Az RCA üzemi eredménye 2009-ban mínusz 102 millió euróra nőtt az előző évi mínusz 64,7 millió euróról.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes