Csúszásgátló aszfaltburkolattal előznék meg a baleseteket Debrecenben

Különleges csúszásgátló útburkolatot alakítottak ki Debrecen egy különösen balesetveszélyes közlekedési csomópontjában. Az új technológiától a balesetek számának jelentős csökkenését várják – adta hírül a város önkormányzata az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatán (ÖS) keresztül.

A debreceni Csapó és Pacsirta utca kereszteződése nehezen belátható, ráadásul egy forgalmas gyalogosátkelő is található itt, amelyet a figyelemfelkeltés miatt, más veszélyes gyalogátkelőkkel együtt, már korábban piros-fehér színűre festettek.

A napokban a kereszteződéstől 50 méterre olyan piros, csúszásgátló útburkolatot fektettek le, amely segít az autósoknak, hogy már messzebbről láthassák a gyalogátkelőt. A burkolaton megállni is könnyebb, mivel mintegy felére csökkenti a jármű féktávolságát. Ezt új technológia alkalmazásával érték el: az útburkolat egy alumínium-oxid tartalmú, érdes borítást kapott, ezért jegesedésveszély esetén sem fagy le, továbbá esős időben is jobban tapadnak az autó kerekei az úttesthez.
Ha beválik az új burkolat, elképzelhető, hogy az önkormányzat a város más balesetveszélyes pontjain is alkalmazza. A Csapó utcai burkolat egyelőre referenciamunkának számít, de ha Debrecennek valóban szüksége lesz erre a technológiára, és a költségvetés is megengedi, más kereszteződések is ilyen burkolatot kaphatnak – olvasható az önkormányzat tájékoztatásában.

A 2010-es baleseti statisztikákról Vezendi Jánosné rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t arról tájékoztatta: idén 36-al kevesebb személyi sérüléses baleset történt a megye útjain, mint 2009 hasonló időszakában, ez 10 százalékos csökkenést jelent. Az új csúszásgátló útburkolattól a balesetek számának további csökkenését várják; az említett kereszteződésben az elmúlt két évben 13 baleset is történt – fűzte hozzá.

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes