Cséfalvay Zoltán: minél nagyobb hozzáadott értékű termelés valósuljon meg

A magyar gazdaságfejlesztés egyik célja, hogy minél inkább nagyobb hozzáadott értékű termelés valósuljon meg – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn a 2012. évi első körös innovációs pályázatok megjelenéséről tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

    Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy március 30-án a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásaira 13,4 milliárd forint keretösszegre öt pályázat jelent meg. Ebből három az európai uniós kutatás-fejlesztési keretprogramban való részvételt támogatja 1,4 milliárd forint kerettel, egy a nagyvállalatok kutatás-fejlesztés-innovációs projektjeit segíti a Közép-Magyarország régióban 6 milliárd, egy másik pedig a kis- és középvállalkozások piacorientált kutatás-fejlesztési projektjeit támogatja 6 milliárd forint kerettel ugyancsak Közép-Magyarországon.
    Csélfalvay Zoltán elmondta, hogy 2010 nyara óta először lehet megjelentetni hazai forrásból pályázatokat kutatás-fejlesztésre, mivel az innovációs alap 100 milliárd forintos fedezet nélküli elkötelezettséget tartalmazott.
    Az államtitkár kitért arra, hogy 2012-ben az első félévben 74,6 milliárd forint keretre pályázhatnak a vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek vissza nem térítendő támogatásra, a keretösszegben 36 milliárd forint a hazai innovációs alap, a 38,6 milliárd forint uniós forrás. A jelenleg már futó pályázatokra 23,5 milliárd forint a keret, a pénteken kiírt tenderekre 13,4 milliárd forint keret áll rendelkezésre, április végén 21,9 milliárd forint, júniusban 15,8 milliárd forint keretösszegre szóló pályázatokat jelent be.
    Cséfalvay Zoltán rámutatott arra, hogy a hazai és az uniós forrás lehetőségeket összehangolják, az európai unió strukturális alapjainak területi felhasználása szabályozott, jelenleg Közép-Magyarország területén uniós strukturális alapból nem lehet kutatás-fejlesztést támogatni, ezért hazai forrásból írnak ki erre a célra, illetve az innovációs alapból Közép-Magyarországon kiírt pályázatokhoz hasonlót jelentetnek meg uniós forrásból a konvergencia régiók számára.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes