Ciprusi Nemzetközi Vásár

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával 12 magyar vállalkozás vesz részt 2012. május 18. és 27. között a 37. Ciprusi Nemzetközi Vásáron Nicosiában. A magyar standot Dr. Botos Balázs, hazánk ciprusi nagykövete és Dr. Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár is felkereste a nyitónapon. A kiállítást megelőzően több üzleti programon vettek részt a magyar kiállítók.

A Ciprusi Nemzetközi Vásáron való részvétel, illetve a Vásárhoz kapcsolódó gazdasági programok célja a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére irányul, elsősorban a további magyar exportlehetőségek feltárása révén.

A HITA és az IMPEL (European Union Network for Implementation and Enforcement of Environmental Law – az Európai Unió környezetvédelmi joga végrehajtásával foglalkozó hatóságok hálózata) közös támogatásával a 37. Ciprusi Nemzetközi Vásáron a következő cégek mutatkoznak be kollektív magyar megjelenés formájában: Benex Food Kft., Egri Korona Borház, F.R.U. Design Bt., Gallicoop Zrt., Gróf Buttler Borászat, HIKSZ Kft., Lúdland Kft., Merian Foods Kft., Mézes-Kert 2000 Kft., Multifolium Kft. – Stelázsi, Szerencsi Bon-bon Kft., Vitapress Kft.

A magyar kiállító cégek megbeszélést folytattak az Orfanidész ciprusi szupermarketlánc élelmiszer vezetőivel. A Ciprus-szerte 29 áruházzal rendelkező Orfanidész komoly érdeklődést mutat olyan jó minőségű magyar élelmiszerek iránt, amelyek ciprusi bevezetésében a termelő cég vagy disztribútora részt tud vállalni. A tárgyaláson résztvevő magyar üzletemberek többsége számára ez hosszú távú lehetőséget teremthet termékeik Ciprusra történő exportálására.

Másnap délelőtt Nicosiában, a Ciprusi Kereskedelmi és Iparkamarában magyar-ciprusi kétoldalú üzletember-találkozót tartottak. Dr. Botos Balázs nagykövet köszöntője után Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a kiváló magyar élelmiszerek fogalmazásán túl további lehetőségek vannak a két ország bilaterális kapcsolatainak fejlesztése területén. Kiemelte, hogy uniós tagállamként mindkét országnak hasonló környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelnie, és Magyarország elsősorban a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint a megújuló energiafelhasználás terén rendelkezik olyan megoldásokkal, amelyek Ciprus számára jó példaként szolgálhatnak.

Demetrisz Vakisz, a Ciprusi–Magyar Üzleti Társaság elnöke a találkozón kifejezte, hogy fontosnak tartja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztését, amelyhez a Társaság minden eszközzel kész hozzájárulni. A magyar prezentáció bemutatta a magyar élelmiszeripart, ismertette a magyar élelmiszerek kínálta versenyelőnyöket, illetve a két ország közötti kereskedelmi áruszerkezet jellemzőit. A magyar áruexport közel felét az élelmiszer, ital, dohányáru termékfőcsoport adja, elsősorban a hús és húskészítmények, a gabonafélék, valamint a gyümölcsök és zöldségek kivitele által. A kétoldalú üzleti tárgyalások során a ciprusi résztvevők megerősítették, hogy a minőségi magyar élelmiszerekre van igény Cipruson.

A 37. Ciprusi Nemzetközi Vásárt pénteken délután nyitotta meg Dimítrisz Hrisztófiasz, a Ciprusi Köztársaság elnöke. Dr. Botos Balázs nagykövet és Dr. Illés Zoltán államtitkár is részt vett a kiállítás hivatalos megnyitóján, majd felkeresték a magyar standot. A multiszektorális vásáron a 247 kiállító több mint 1000 helyi és nemzetközi céget képvisel, Magyarország mellett hat ország mutatkozik be kollektív megjelenéssel, és több tízezer látogatóra számítanak a szervezők a vásár tíz napja alatt.

Forrás: HITA

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes