Cemelog Zrt: Gyógyszer-logisztikában elsőként kapta meg a legmagasabb szintű vámügyi minősítést

Cemelog_vezetőség

Az AEO-F tanúsítvány megfelel a legmagasabb európai követelményeknek.

A legmagasabb szintű európai vámkezelési minősítést nyerte el Közép- és Kelet-Európa legnagyobb gyógyszer-logisztikai vállalata, a magyar tulajdonú CEMELOG Zrt. Az AEO-F vám tanúsítványt csütörtökön ünnepélyes keretek között nyújtotta át a vállalat vezérigazgatójának, Magyari Évának az auditálást végző Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik magas rangú vezetője. A gyors és egyszerűsített vámeljárásokhoz szükséges hátteret és a legmagasabb szintű biztonsági követelmények betartását igazoló dokumentumot a gyógyszeripari logisztikára specializálódott cégek közül elsőként kapta meg a Cemelog Zrt.

 

„Ez a minősítés is jól jelzi, hogy társaságunk mindent megtesz ügyfelei legmagasabb színvonalú kiszolgálása érdekében. Többek között magas szolgáltatási szintünknek köszönhetően értük el, hogy magyar tulajdonú vállalatként egyedülálló módon piacvezetők tudunk lenni ezen a speciális, rendkívül magas hozzáadott értéket előállító területen Közép- és Kelet-Európában” – húzta alá a rendezvényen Menyhárt Zoltán szolgáltatási vezérigazgató-helyettes.

 

Az AEO („engedélyezett gazdálkodó”, angolul Authorised Economic Operator) státusz azt jelenti, hogy az ilyen minősítéssel rendelkező gazdasági szereplőt a vámhatóság megbízható partnernek tartja. Az AEO tanúsítvány birtokosai jogosultak arra, hogy vámügyeik intézése, valamint vámkezeléseik során számos kedvezményben részesüljenek az Európai Unió területén. Az AEO rendelkezések célja a teljes ellátási lánc biztonságának garantálása. A státusz birtoklása azt jelenti, hogy az érintett gazdasági szereplő a nemzetközi logisztikai élet „elitjéhez” tartozik. A CEMELOG Zrt. 2010 óta AEO minősített.

 

Az AEO-F tanúsítvánnyal rendelkező cégeket, köztük immár a CEMELOG Zrt.-t is a hatóság kiemelt partnerének tekinti, hiszen garantált, hogy annak a szakmai tudásnak a birtokában vannak, amely maximálisan megfelel elvárásainak. Az ilyen vállalkozások professzionális vámügyintézésre képesek, ezért ügyfeleik is elégedettebbek, hiszen sokkal gyorsabb, mégis biztonságos és precíz kiszolgálást kapnak. A NAV számára egy AEO-F tanúsított vállalat minimális kockázatot jelent. Ennek a minősítésnek nagy a piaci értéke, szakmai elismerése. Az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kölcsönösen elismeri ezt a tanúsítványt. A minősítés mindig két évre szól, ezután ismét auditáltatni kell.

 

A CEMELOG Zrt., mint Közép- és Kelet-Európa vezető gyógyszer-logisztikai vállalata az AEO-F minősítés birtokában járhat el ügyfelei szállítmányainak vámkezelése során. Így partnerei, a globális gyógyszergyártók számára lényegesen leegyszerűsödnek és felgyorsulnak az operatív és az informatikai folyamatok. Mindez számos előnyt hordoz: nagyobb biztonságot jelent a gyógyszerellátásban, kisebb készletezést, végső soron hatékonyabb gazdálkodást tesz lehetővé. „A most elnyert AEO-F tanúsítvány is hozzájárul a jelenleg közel 300 főt foglalkoztató, idén várhatóan 18 millió eurót meghaladó éves árbevételű vállalatunk további fejlődéséhez.” – mondta Deme Gábor gazdasági vezérigazgató helyettes.

 

HÁTTÉRANYAG

Cemelog:  egy magyar sikertörténet

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb gyógyszer-logisztikai szolgáltatója 21 országot lát el

A magyar tulajdonú Cemelog Zrt. 13 éve van jelen a gyógyszeripari logisztika területén. Az 1999-ben alapított vállalat rugalmassága, iparági szakismeretei és ügyfelei igényeihez történő alkalmazkodóképessége révén mára Közép- és Kelet-Európa vezető gyógyszer-logisztikai vállalatává nőtte ki magát, s ezzel kiváló példája annak, hogy egy magyar középvállalat egy speciális területen méltó versenytársa lehet akár a világ legnagyobb globális logisztikai szolgáltatóinak.

A Cemelog Zrt. ügyfelei olyan nemzetközi gyógyszeripari cégek, amelyek a közép- és kelet-európai régióban teljes logisztikai tevékenységüket – a készletezéstől a vámkezelésig, a szállítmányozástól a csomagolásig – kiszervezték, és annak lebonyolításával a vállalatot bízták meg. A Cemelog beépül ügyfelei logisztikai folyamataiba, azoknak teljes körű szolgáltatást nyújtó logisztikai részlegeként működik. Innovatív és komplett megoldásokkal segíti üzleti partnerei tevékenységét, s tanácsadóként is közreműködik többek közt az engedélyezés, folyamatszervezés, informatikai megoldások, humán erőforrás, adó- és vámtanácsadás területén.

A Cemelog alapítása óta foglalkozik gyógyszerkészítmények és kapcsolódó termékek ”pre-wholesale” (azaz nagykereskedelem előtti) szállításával és raktározásával. Az idők során a portfóliót gyógyászati segédeszközök és orvosi eszközök raktározása mellett több mint 15 másik tevékenységgel is bővítette.

A Cemelog megalakulása óta folyamatosan fejlesztette a tevékenységéhez szükséges infrastruktúrát. 2003-ban hozta létre jelenleg is használt ”high bay” (azaz magas raktár) logisztikai központját Budaörsön, majd 2007-ben megnyitotta regionális gyógyszerraktárát is. Jelenleg 21 közép- és kelet-európai országba szállítják ki az itt tárolt gyógyszerkészítményeket. A térségbe irányuló, Magyarországról nyújtott szolgáltatások ma már tevékenységük felét teszik ki, s megalapozzák a vállalat fejlődését. A budaörsi központtal működő, közel 300 főt foglalkoztató vállalat tavalyi árbevétele 16,7 millió euró volt.

2011-ben 89 ezer, kizárólag gyógyszeripari terméket tartalmazó raklapot szállítottak a régióban. A gyógyszeripari gyártók termékeit a Cemelog Zrt. budaörsi raktáraiban és hűtőkamráiban 24 ezer négyzetméteren, 40 ezer raklapos teljes kapacitással tárolják. Regionálisan is jelentős méretük nagyon kedvező volumengazdaságos raktározást tesz lehetővé, a vonalkódok és a vezeték nélküli technológia pedig gyors, de pontos kiszolgálást és nyilvántartást.

A kiszervezett formában működő magyar gyógyszer-logisztikai piacon a társaság részesedése jelenleg 88 százalék feletti. Ügyfeleik között megtalálható az AstraZeneca, a GSK, a Novartis, a Sanofi-Aventis, a Bayer és a Pfizer.

A vállalat által raktározott orvosi eszközök nagy hányadát a varrófonalak és varrógépek, ortopédiai és traumatológiai implantátumok, kardiológiai és perifériális katéterek valamint a kontaktlencsék teszik ki. Az orvosi eszközöket mintegy 500 négyzetméteren tárolják, és több mint 150 kórház kb. 1.300 osztályával vannak kapcsolatban.

A vállalat korszerű gépjárműparkja maximálisan eleget tesz a legszigorúbb gyógyszerszállítási feltételeknek. A termékek szállítási hőmérsékletére vonatkozó előírásokat szigorúan betartják. A gépkocsivezetők rendszeresen képzéseken vesznek részt.

2000 óta rendelkeznek gyógyszergyártási engedéllyel gyógyszerek másodlagos csomagolására, amely kiterjed az antibiotikum, hormon és citosztatikum tartalmú készítmények másodlagos csomagolására is. Ezen kívül megszerezték a humán és állatgyógyászati szakhatósági gyártási engedélyt is.

A Cemelog Zrt. négy gyógyszeripari hatósági engedéllyel és hat minőségbiztosítási és -irányítási tanúsítvánnyal rendelkezik. Ezek közül a legújabb az európai normáknak megfelelő AEO-F tanúsítvány, amelyet 2012. decemberében kapott meg a vállalat. AEO és TAPA tanúsítvánnyal már 2010 óta rendelkezik.

Tények és számok (Cemelog Zrt.)

Alapítás éve: 1999
Alaptőke: 175 millió forint
Árbevétel (2011): 16,7 millió euró
Saját tulajdonú járművek száma: 20
Szállított raklapok száma (2011): 89.000
Legnagyobb ügyfelek: Astra Zeneca, Bayer, GSK, Novartis, Pfizer, Sanofi-Aventis
Tanúsítványok és minősítések: ISO 9001; ISO 14001; ISO 27001; ISO 18001

TAPA

AEO „C” és „F”

 

forrás: LogPortal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes