Cégvezetők: a 2008-as válságnál súlyosabb krízis jöhet

A bérszínvonal stagnálásával számol 2012-ben a kis- és középvállalkozások vezetőinek többsége – számol be a Népszabadság a Policy Agenda és az Ipsos felméréséről. Az eredmények szerint mélyponton vannak a kis- és középvállalkozások (kkv) várakozásai, a cégek vezetői a 2008-as válságnál is súlyosabb krízistől tartanak.

A felmérésben a válaszadók 51 százaléka mondta azt, hogy cégénél stagnálni fog a bérszínvonal, 24 százalékuk legfeljebb 5 százalékos bérnövekedéssel számol, ennél nagyobb, 5-10 százalék közötti emelkedést 9 százalékuk vár. Regionális összevetésben a Nyugat-Dunántúlon az átlagosnál nagyobb arányban várnak bérnövekedést, míg Közép-Magyarországon az átlagtól elmaradóan.

A készülő új munkatörvénykönyv, amely a kormány várakozásai szerint rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot, a válaszadók szerint többnyire nem jár a munkaerővel kapcsolatos költségek csökkenésével – írja a Népszabadság. A felmérésben a válaszadók 63 százaléka vélte úgy, hogy az új jogszabálynak nem lesz költségcsökkentő hatása, míg 13 százalékuk minimális, 8 százalékuk pedig jelentős költségnövekedésre számít. Az új szabályozással kapcsolatos várakozásokat sem a vállalatok ágazata, sem területi elhelyezkedése nem befolyásolta érdemben.

A korábbi negyedévekhez képest főképpen a magyar gazdaságba vetett bizalom, illetve a saját cégének jövőbeli perspektívái romlottak a legnagyobb mértékben a vezetők szerint – számol be a kutatás eredményeiről az MTI. Míg három hónappal ezelőtt még a cégvezetők 30 százaléka gondolta, hogy romlani fog a magyar gazdaság helyzete a következő félévben, addig ez az arány a legutóbbi felméréskor 64 százalékra nőtt. Az optimisták száma is kisebb lett, mivel a javulást várók aránya negyedéve még 32 százalék volt, míg legutóbb csak 11 százalék.

A cégek 46 százaléka kapacitás felesleggel számol, és minimális, 4 százalék azok aránya, akiknek a számításaik szerint szükségük lenne kapacitás bővítésére. Ezzel függ össze az is, hogy 74 szálék nem tervez a következő egy évben technológiai jellegű beruházást.

Vizsgálták a családi vállalkozások helyzetét is
A közlemény szerint a kkv-szektor nagyságrendileg felét olyan cégek teszik ki, ahol a családi tulajdon meghaladja az 50 százalékot. A családi vállalkozások nagyságrendileg a bruttó hazai termék (GDP) 15 százalékát állítják elő, a mintegy 400 ezer főt foglalkoztatnak. A kutatás szerint a családi vállalatok kkv-konjunktúra indexe hasonló a teljes kkv-szektoréhoz, 41,8 százalék.

A kis- és közép vállalatok körében végzett konjunktúra felmérés reprezentatív mintán, 700 cég vezetőjének válaszai alapján készítették el. A lekérdezést az Ipsos közvélemény kutató cég végzi az on-line vállalati panelen keresztül.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes