Brüsszel is a kis- és középvállalkozásokat támogatná

Döntött az európai uniós tagországok foglalkoztatási és szociális minisztereinek Luxembourgban összeült tanácsa csütörtökön a 2010-es foglalkoztatási iránymutatásokról – jelentette be Őry Csaba (Fidesz) európai parlamenti képviselő, a dosszié európai parlamenti jelentéstevője.

Úgy vélte, a parlamenthez hasonlóan "a kormányok is amellett tették le a voksukat, hogy az EU minél hamarabb kilábaljon a válságból, a foglalkoztatás és a növekedés elősegítésével". Őry Csaba kiemelkedő sikerként értékelte, hogy – a belga soros EU-elnökség irányítása mellett – a parlament számos javaslatát sikerült beemelni a szövegbe.

Így került az elfogadott szövegváltozatba a szeptemberben megszavazott Őry-jelentés számos sarokpontja: utalás a kohéziós politikák fenntartásának a szükségességére; a kis- és közepes vállalkozások fejlődésének a támogatása; a foglalkoztatáspolitikai iránymutatások körébe tartozó területeken nemzeti célok és alcélok meghatározása; a végrehajtás során az irányítás és a nyomon követés javítása; az oktatás és képzés kiemelt szerepe; a foglalkoztatás magas szintjének célkitűzése; tisztességes munka és a munkahelyek minősége; a nemek közötti egyenlőség és az egyenlő díjazás elvének érvényesülése; a fiatalkori munkanélküliség és a szegénység elleni küzdelem; a dolgozó szegények védelme, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű gyermekgondozási szolgáltatás létének fontossága.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés előírja a tagállamoknak, hogy gazdaságpolitikáikat és a foglalkoztatás előmozdítását tekintsék közös érdekű ügynek, és ezeket a miniszteri Tanácsban hangolják össze. A szerződés azt is előírja, hogy a Tanács fogadjon el átfogó gazdaságpolitikai és foglalkoztatáspolitikai iránymutatásokat, illetve hogy ezek összhangban álljanak egymással.

Ennek alapján az Európai Bizottság áprilisában nyújtotta be a tagállamok és az unió gazdaságpolitikáira vonatkozó átfogó iránymutatásokról szóló ajánlásait, amelyek "együtt alkotják a foglalkoztatást és növekedést célzó új európai stratégia, az Európa 2020 végrehajtását szolgáló integrált iránymutatásokat" is.

Forrás: nol.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes