Brown a British Airways-sztrájról: "indokolatlan és elítélendő"

"Indokolatlannak és elítélendőnek" nevezte hétfőn a British Airways (BA) légitársaság utaskísérőinek tervezett sztrájkját Gordon Brown brit kormányfő, aki többnapi hallgatás után először szólalt meg személyesen az ügyben.

Brownt politikai kommentátorok szerint igen kényes helyzetbe hozta a BA légi utaskiszolgálóinak e hónap második felére meghirdetett sztrájkja, az akciót szervező Unite szakszervezet ugyanis a kormányzó Munkáspárt egyik fő anyagi támogatója. Az érdekképviselet 11 millió font (3,4 milliárd forint) adománnyal gyarapította a Labour kasszáját csak azóta, hogy Brown 2007-ben miniszterelnök lett, emellett számos munkáspárti parlamenti képviselőt egyénileg is támogat.

A brit húsvéti iskolai szünetre időzített sztrájksorozat ugyanakkor százezrek utazási terveit dönti romba, alig néhány héttel a tavasszal esedékes – valószínűleg májusban rendezendő – parlamenti választások előtt, és az ellenzéki Konzervatív Párt máris kampánya egyik kiemelt témájává tette a Unite és a Labour szoros kapcsolatát. Brown azonban hétfőn a BBC rádiónak kijelentette: ennek a sztrájknak "nem szabad megtörténnie", mivel "sem a cég, sem az alkalmazottak, sem az ország érdekeit nem szolgálja".

A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit napilap hétfői értesülése szerint a miniszterelnök már a hétvégén megpróbált lépni a politikailag is igen károsnak ítélt hosszas sztrájksorozat elkerülése végett. A lap úgy tudja: Brown személyesen hívta fel Tony Woodleyt, a Unite főtitkárát, hogy tárgyaljon vele a megoldási lehetőségekről. A szakszervezet a múlt hét végén bejelentette: az általa képviselt 12 ezer utaskísérő március 20-ától három napig, március 27-étől négy napig sztrájkol, és április második felében újabb sztrájkok lehetnek, ha addig nem sikerül megegyezni a cégvezetéssel a vitás bér- és létszámkérdésekben.

Előzetes becslések szerint a tervezett sztrájksorozat hét napja alatt összesen több mint 500 ezren utaznának a BA járatain. A cég igyekszik más munkakörökben dolgozó alkalmazottainak átképzésével és átirányításával pótolni a sztrájkoló légi kísérőket, emellett partner-légitársaságoktól bérel repülőgépeket a munkabeszüntetések tervezett idejére, teljes személyzettel együtt. A munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, és a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát járatonként egy fővel – 15-ről 14-re – csökkentette. A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerít az utaskísérői állományra.

A British Airways vezetése drasztikus takarékossági programba kezdett, miután a társaság eddigi legrosszabb üzleti félévét zárta tavaly szeptemberben: adófizetés előtti vesztesége 292 millió font (90 milliárd forint) volt. Ez azt jelenti, hogy a BA percenként több mint ezer font veszteséggel működött. A decemberrel zárult negyedévről további 50 millió font adó előtti veszteséget jelentett a cég. A BA vezérigazgatója, Willie Walsh nemrégiben kijelentette, hogy a légitársaság "a túlélésért küzd". A BA a jelenlegi pénzügyi év végéig összesen 4900 fős – 12,7 százalékos – leépítést tervez.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes