Biztonságban Magyarország tavain (4. befejező rész)

A Balaton régió közbiztonsági feladatainak ellátására az idén összesen 850 millió forintot fordítanak, melynek fontos része a tó közlekedésbiztonságának fenntartása – mondta el Bóka István, országgyűlési képviselő, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, a „Biztonságban Magyarország tavain" elnevezésű konferencián.

Jambrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács tanácsnoka kifejtette, hogy a Balaton Közbiztonsági Programjának a része, a Komplex Vízbiztonság-fejlesztési Program. Szerinte, ha ugyanis megfelelő a közbiztonság, akkor a turisták bátran jönnek a tó környéki üdülőhelyekre. Fontos feladatnak nevezte a balatoni Havaria-terv korszerűsítését.
Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta, hogy 77 éve működik a Balatonon viharjelző rendszer. Kezdetben a mólokon gömb alakú kosarat húztak fel egy árbocra, illetve petárdát lőttek fel ha közelgett a vihar.

Utalt arra, hogy egy meleg nyári napon több tízezer ember van a vízen, potenciális veszélyhelyzetben. Egy kiemelt esemény rendkívül alapos meteorológiai kiszolgálást igényel.
Véleménye szerint hazánkban ez az a terület, ahol az időjárás jelentés közvetlen életvédelmet szolgál. A balatoni időjárás 3 napos előrejelzéshez tudni kell az egész hemiszféra állapotát, a 6 órás előrejelzéshez ismerni kell az Euro-atlanti térség időjárási állapotát, míg a 3 órás előrejelzéshez tisztában kell lenni az atlanti partoktól az Ural-hegységig a légkör állapotával.

Kiemelte, hogy a balatoni viharjelző rendszer szíve, a siófoki meteorológiai torony, ahonnan előrejelzést, és szükség esetén riasztást küldenek az RSOE-nek, és az OKF-nek, a zánkai Vízimentő Szolgálatnak, a balatoni kikötőknek, és a médiának.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes