Biztonságban Magyarország tavain (3. rész)

Viharjelző rendszerek Magyarország tavain

Dr. Tollár Tibor, polgárivédelmi dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese szólt a magyarországi tavak viharjelző rendszereinek helyzetéről, és fejlesztéseiről, a „Biztonságban Magyarország tavain" elnevezésű konferencián.
Kiemelte, hogy a Balaton 27 stabil viharjelző állomás, és 16 mobil viharjelző, a Velencei-tavon 2 stabil állomás, és 1 mobil viharjelző, a Tiszta-tavon 2 viharjelző állomás működött 2010-ben, míg Fertő-tó tavaly még nem rendelkezett magyar szakaszon állomással. A viharjelzés fokozatairól elmondta, hogy az I. fokú viharjelzés 40-60 kilométer/óra szél esetében 45 villanás/perc, míg a II. fokú 60km/órát meghaladó szél alkalmával 90 villanás/perc.

Érdekességként megemlítette, hogy a Balaton és Velencei-tavon 31 viharjelző állomásán 62 lámpa működik. 1 lámpa több mint 9 milliószor villan fel, míg a 62 lámpa összesen 560 milliószor. Mivel a viharjelző lámpák átlagos élettartama 14-15 millió villanás, így nagyjából másfél évente minden csövet cserélni kell.
Hozzátette, hogy együttműködési megállapodás alapján az RSOE végzi a Balatoni és Velence-tavi viharjelző rendszerek teljes körű üzemeltetését és működtetését. Nagyon fontos feladatnak nevezte, hogy növeljék az állampolgárok biztonságát, különös tekintettel a vízen tartózkodás veszélyeire. Arra törekszenek, hogy tavainkon mind a lakosság, mind az idelátogatók turisták biztonságban érezhessék magukat. Ennek megfelelően fokozott figyelmet fordítanak a szűkös anyagi lehetőségeink ellenére a rendszerek üzemeltetésére, fejlesztésére, valamint további állóvizek viharjelzővel történő ellátásra. Hosszú távú tervet készítettek, amely megvalósítását 2010 második félévében megkezdték.

Az elmúlt évben két új viharjelző állomás létesült: Örvényesen (ahol egyúttal meteorológiai szonda is települt), valamint Balatonszabadi-Sóstón. Három állomást (Siófok, Balatonlelle, Balatonfüred) pedig áthelyeztek közvetlenül a Balaton partjára a jobb láthatóság miatt.
Az RSOE a viharjelző időszak megkezdése előtt minden viharjelző állomást átvizsgált, így az idén is problémamentesen kezdheti meg működését a Balatoni (29) és Velence-tavi (2) viharjelző rendszer. A Balatoni és Velencei-tavi Viharjelző Rendszer 2011-es fejlesztéseiről elmondta, hogy az idei szezonindításra új vezérlést fejlesztettek ki, így mostantól a Balatonon három régióra lehet az eddigi kettő helyett viharjelzést kiadni, és a vihar elvonulását követően akár településenként visszavonható a jelzés. Tervezik az elektronikus információs táblák elhelyezését, amelyeken a viharjelzők állapotát, a követendő magatartásokat folyamatosan, a nap 24 órájában meg lehet jelenítetni.

Tollár Tibor kiemelte, hogy a leendő kamerarendszer alapjait elkészítették, amely szintén a fokozottabb biztonságot fogja szolgálni. Az idén 2 darab mobil viharjelző állomást adnak át: a fonyódi Gyermektábornál, és balatonkenesei strandon, míg Pákozd-Sukoró térségében új viharjelző állomást alakítanak ki. A hatékonyság és biztonság fokozásáért LED-es világító test kísérletbe kezdenek, amely a jövő fejlesztését, és a jobb láthatóságot szolgálja, ezen túlmenően csökkenti az energia felhasználást.

„Kiadványt készítettünk közel 20.000 példányban, Biztonságban a Balatonon címmel, amelyben nem csak a viharjelzésre, hanem az egyéb más veszélyforrásokra is felhívjuk a figyelmet és tájékoztatást adunk, hogy a már bekövetkezett veszélyek mi a követendő helyes magatartás" – hangsúlyozta az OKF dandártábornoka.

A Tisza-tavon tavaly 2 db állomást adtak át a 2010-es év második felében Abádszalók (Keleti-főcsatorna) és Poroszló településeken. 2011-ben további 2 viharjelző állomást telepítenek Sarud és Abádszalók strandján, valamint a teljes rendszer központi vezérlése is megvalósul.
A határon átnyúló EU projekt keretében a Fertő-tó viharjelző rendszerének felújítását az osztrák kollégákkal közösen végezték el. Összesen 11 állomás készült el a Fertő-tavon, ebből egy a magyar oldalon, Fertőrákoson.

A viharjelzők mellett a BM OKF az RSOE-val közösen működtet egy speciális segélyhívó rádiórendszert. A rádiórendszer elsősorban viharok, közlekedési és vízi balesetek és egyéb rendkívüli események kapcsán keletkező kommunikációs igényeket elégíti ki a Balaton térségében. Készülékek jellemzően azoknál az állami és társadalmi szerveknél helyezték el, amelyek a vízi mentésben játszanak fontos szerepet (Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, az önkormányzatok és a vízi mentők). Így lehetőség nyílik az állami és civil szervezetek közötti kommunikációra úgy, hogy a saját rendszerek védve maradjanak.

Az idén is bevezetnek 70 darab úgynevezett trönkölt rádiókészüléket a BVRK javaslata alapján, azokon a nagy forgalmú szabad strandokon, valamint azokon a területeken, ahol a viharjelző kevésbé látható. Az úgynevezett trönkölt rádiós rendszer a gazdaságosabb kihasználást szolgálja két vagy több cég között, illetve egy nagyobb vállalaton belül, ugyanis a cégek frekvenciáit együtt kezeli, gazdálkodik velük úgy, hogy mindenkinek mindig azt ajánlja fel, amelyik éppen szabad. A rádión a Meteorológiai Szolgálat azonnal közli a viharjelzés fokozatát és így az adott strandokon hangosbemondón értesíthetik a fürdőzőket. Ezen felül további rádiók rendszerbe állítását tervezik a biztonság növelése érdekében.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes