Beindult a létszámfelvétel az egri autóiparban

A ZF Hungária a bevétel növekedésre számít az idén, 150 dolgozót vesznek fel. A beszállítóknál további kétezer ember talál majd munkát.

Az elmúlt évi 231 millió euróval szemben az idén már 338 millió eurónyi bevételre számít összességében az Egerben működő, sebességváltókat gyártó ZF Hungária Kft., illetve a kormányműveket gyártó ZF Lenksysteme Kft. – jelentette be Ulrich Diller, a ZF Hungária elnök-vezérigazgatója kedden Egerben.
Ulrich Diller elmondta: különösen nagy a növekedés a sebességváltók területén, ahol az elmúlt évi 45 ezerrel szemben az idén várhatóan 80 ezret gyárt Egerben a ZF.
A cégvezető hozzátette: a gazdasági válság, a többi között leginkább az autóiparban éreztette a hatását, ami visszavetette a ZF termelését is. A keresletcsökkenés nyomán a felére esett a sebességváltók gyártása Egerben. Ebben a helyzetben nem kerülhettek el a két társaságnál összességében egy több mint 200 fős létszámleépítést, illetve rövidített munkahetet vezettek be.

A termelés felfutásával, a kereslet élénkülésével már jövőre meghaladja a forgalom a 2008-as szintet. Így összességében mintegy 150 fős létszámbővítéssel számolnak a két cégnél az idén, illetve 2011-ben. A tervek szerint 2011-ben például már 119 ezer, 2012-ben pedig 134 ezer sebességváltó kerül ki az egri gyártósorokról.
Ugyanakkor a termelés felfutása, a cég 30 kilométeres körzetében letelepedett beszállítóktól is fokozott teljesítményt követel. Ezeknél a társaságoknál, további 2 ezer ember talál munkát. Ám ezek a kisebb vállalkozások, a banki hitelezés beszűkülése miatt likviditási gondokkal küzdenek, ezért esetükben állami beavatkozást, segítségnyújtást sürgetett Ulrich Diller.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a multinacionális konszernen belül, világszinten Egerben történik a kishaszonjármű sebességváltók fejlesztésének menedzselése, illetve ugyancsak Egerből irányítják az automata sebességváltók fejlesztését. Éppen ezért a cég szoros kapcsolatot tart fenn szakképző intézményekkel, illetve a Miskolci Egyetemmel a szakember utánpótlás érdekében.

Az egri Bornemissza Gergely Szakképző Intézettel közösen működtetnek szakiskolai képzést és saját oktatási részleget alakítottak ki a gyárban is.
Emellett a Miskolci Egyetemről 29 hallgatót fogadnak az idén szakmai gyakorlatra és 10 végzős hallgató a ZF-nél készíti diplomamunkáját – sorolta az elnök-vezérigazgató.
A ZF 1995-ben vásárolta meg a Csepel Autó egri sebességváltó gyárát. Azóta, mintegy 200 millió eurónyi fejlesztést hajtott végre a cég az egri telephelyen.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes