Beindult a forgalom Újpest-Városkapu autóbusz-végállomáson

 

UVK2A VOLÁNBUSZ Zrt. közel 200 millió forint saját forrásból és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretén belül elnyert 200 millió Ft vissza nem térítendő, kiegészítő támogatással megújította az Újpest-Városkapu intermodális közösségi közlekedési csomópont autóbusz-végállomását.

A közösségi közlekedés attraktivitásának megőrzéséhez nemcsak a járművek folyamatos cseréje szükséges, mint ahogy történt az elmúlt években az Újpest-Városkaputól induló vonalak többségén, hanem a közlekedést kiszolgáló infrastruktúrának a folyamatos korszerűsítése is.

A beruházás résztvevői:
Támogató szervezet: Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft.
Tervező: FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.
EU-s projekt szakértői tanácsadás: COWI Magyarország Tanácsadó és
Tervező Kft.
Mérnöki és műszaki ellenőri feladatok: UTIBER Közúti Beruházó Kft.
Kivitelező: Magyar Aszfalt Kft.

A munkálatok során átépült a teljes autóbusz-végállomás, megváltozott a közlekedési rend, korszerű hangalapú és vizuális utastájékoztató berendezések segítik a tájékozódást, valamint a mozgásukban korlátozottak számára akadálymentessé vált az autóbuszok megközelíthetősége. Az infrastrukturális fejlesztés által a szebb környezet, a magasabb utaskiszolgálási színvonal a legmodernebb elvárásoknak is megfelel.
Az utaskiszolgálási színvonal növelése érdekében mintegy 640 m2 perontető épült ki. A terület biztonságának fokozása érdekében a közvilágítás is megújult, valamint térfigyelő kamerák kihelyezésével válik ellenőrizhetőbbé a csomópont.
Ezen túlmenően 20 db kerékpár tárolására alkalmas zárható kerékpártárolót alakítottunk ki.  A fejlesztés keretében közel 5.363 m2 útfelület és 1.911 m2 zöldterület kialakítása valósult meg.

UVK2

Az autóbusz-végállomás kilenc kocsiállásról bonyolítja le az egész napi forgalmat, amely 407 autóbusz érkezését és indulását jelenti. Az új végállomáson megforduló autóbuszok több mint a fele alacsonypadlós jármű.

2010. augusztus 28-ától megnyílik a Balzsam utca az egyirányú állomási forgalom számára, ami egyúttal az utca 7 méteres szélességben történő átépítését is jelentette. A Balzsam utca – Váci út kereszteződésében lévő csomópont a zökkenőmentes forgalomlebonyolítás érdekében jelzőlámpás berendezéssel egészült ki.
A beruházás kiemelt része volt a pályaudvar akadálymentesítésének megvalósítása. Ennek keretében új, hangos és elektronikus utastájékoztató berendezések segítik majd a tájékozódást. Továbbá a gyalogátkelőhellyel összekötött járdafelület, illetve a középső peronok kapcsolódási pontjainak süllyesztésével biztosítottá vált a mozgásukban korlátozottak számára is az autóbuszok akadálymentes megközelíthetősége. A vakok és gyengénlátók jobb tájékozódása érdekében a végállomáson egy olyan Braille-írással ellátott tábla került kihelyezésre, amely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szakmai segítségével készült el.
2010. augusztus 28-án, szombaton üzemkezdettől a VOLÁNBUSZ Zrt., a BKV Zrt., a Nógrád Volán Zrt. és a Vértes Volán Zrt. autóbuszai vették birtokba a megújult végállomást, ahonnan Dunakeszin át Vácra és Fótra, Vácon át Balassagyarmat felé, Nézsára, Szentendrén át a Dunakanyarba, valamint Csomád – Őrbottyán útirányon át Bercelre, illetve a Vácra közlekedő járatok indulnak.

Kocsiállások és desztinációk:
1.    308 Dunakeszi – Fót 309 Dunakeszi, Szilágyi u. – Fót
2.    302 Dunakeszi, Horányi rév, 303 Dunakeszi, Barátság úti lakótelep, 305-306 Dunakeszi, Auchan – Horányi rév/Barátság úti lakótelep
3.    122 Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak (BKV járat)
4.    312 Rád – Penc – Nézsa, Rétság – Érsekvadkert – Balassagyarmat – Szécsény – Salgótarján (Litke)
5.    300 Dunakeszi – Göd – Vác
6.    313, 315 Őrbottyán – Püspökszilágy, 314 Őrbottyán – Vácrátót – Vác, 316 Őrbottyán – Bercel/Nógrádkövesd
7.    872 Szentendre, Püspökmajori lakótelep 880-889 Szentendre – Visegrád – Esztergom, 890,893 Szentendre – Tahitótfalu – Váci rév/Surány
8.    893 Budapest – Szentendre – Surány, Napsugár tér
9.    ÉRKEZÉS

Bővebb forgalmi információhoz a helyszínen kifüggesztett plakátokon, az autóbuszokon és a pénztáraknál kihelyezett tájékoztatókon, valamint a www.volanbusz.hu internetes oldalon lehet jutni.

A VOLÁNBUSZ Zrt. köszönetet mond Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának, a XIII. kerületi Önkormányzatnak, a IV. kerületi Önkormányzatnak, a BKV Zrt.-nek, a MÁV Zrt.-nek, a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft.-nek, a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.-nek, a COWI Magyarország Tanácsadó és Tervező Kft.-nek, az UTIBER Közúti Beruházó Kft.-nek. és a Magyar Aszfalt Kft.-nek, hogy hozzájárultak a projekt sikeres megvalósításához.
Természetesen köszönetet szeretnénk mondani minden utasnak is azért, hogy a felújítás alatti forgalmi változást megértéssel fogadták.
A VOLÁNBUSZ Zrt. bízik abban, hogy a megújult végállomás kárpótolni fogja valamennyi utasát a kivitelezés hónapjaiban okozott esetleges kellemetlenségekért.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes