Az évtized fejlesztése Ferihegyen – tavasszal indul a buli

Jövő március végén adják át a budapesti repülőtér új, egyesített terminálépületét, amely az elmúlt 12 év legnagyobb és leglátványosabb fejlesztése Ferihegyen. A SkyCourtban mintegy 4300 négyzetméteren lehet majd "shoppingolni" – a legnagyobb bérlőt ma mutatták be a sajtó képviselőinek. Mfor.hu tudósítás.

Így áll a SkyCourt építése Ferihegyen

Négy hónap múlva, jövő év március végén nyílik meg az utasok előtt Ferihegy 2-n az "A" és a "B" terminált összekötő új épület, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Jost Lammers.

200 millió eurót már elköltöttek

A Budapest Airport (BA) vezérigazgatója szerint a SkyCourt a privatizációs szerződésben bevállalt 261 millió eurós (akkori értéken 65 milliárd forintos) fejlesztési program központi – és legköltségesebb – eleme, és egyben a legjelentősebb beruházás Ferihegyen 1998 óta. A BA egyébként a program keretén belül már több mint 200 millió eurót költött a reptér modernizációjára október végéig, azaz a vállalt fejlesztés nagy része már teljesült vagy hamarosan teljesül.
A mintegy 30 ezer négyzetméter alapterületű Skycourtban többek között 50 új határátlépő pont, 21 új beszállókapu, 80 új utasfelvételi pult, valamint 16 új önkiszolgáló jegykezelő automata kap helyet. A földszinti indulási oldalon üzletek, a félemeleten pedig éttermek, kávézók és bárok lesznek.

4300 négyzetméternyi üzlet

A fejlesztés nyomán a kereskedelmi terület a jelenleginek a duplájára bővül majd a kettes terminálon – összességében mintegy 4300 négyzetméternyi üzlet fogja várni az utazókat, mondta el az mfor.hu kérdésére Hardy Mihály.

A BA kommunikációs igazgatója szerint a legnagyobb bérlő a Heinemann lesz, amely 1400 négyzetméteres duty free shopot nyit az új terminálépületben. A hamburgi székhelyű cég eddig 1300 négyzetméternyi bolttal rendelkezett a reptéren – ez a szám 2200 négyzetméterre nő majd márciustól.

A SkyCourtban helyet kapó, átjáró rendszerű Heinemann-üzlet közvetlenül a központi biztonsági ellenőrzés után helyezkedik majd el. A vállalat emellett két új, úgynevezett concept shopot is "beüzemel" Ferihegyen: az egyikben Hugo Boss és Polo Raulph Lauren, a másikban Burberry, Montblanc és Longchamp kollekciókat fognak árulni.

A Heinemann összesen 3,5 millió eurót fektet be a légikikötőben, és ezzel 45 új munkahelyet hoz létre – így összesen 160 alkalmazottat foglalkoztat majd jövő tavasztól. A cég 2010-ben 40 millió eurós forgalomra számít a reptéren, ami a márciusi bővítés után évi 50 millióra nőhet.   
Izmosodó kereskedelmi bevételek

A bővülő kereskedelmi területek a remények szerint a BA kasszáját is fel fogják duzzasztani. Míg korábban 20-30 százalékot tettek ki a nem repülésből származó, azaz kereskedelemhez és ingatlangazdálkodáshoz kötődő bevételek a BA összbevételein belül, addig a SkyCourt megnyitása után 35 százalék fölé nőhet az arányuk, mondta el Lammers.

Wéber Balázs

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes