Az Opel dolgozói is hozzájárulnak a társaság talpra állításához

Lemondanak különböző jutalékaikról, illetve a fizetésemelésükről az Opel alkalmazottai, hogy hozzájáruljanak a gyár talpra állításához; az erről szóló megállapodás pénteken a General Motors leányvállalatának európai igazgatója és a németországi alkalmazottak üzemi tanácsa között jött létre.

A szóban forgó összeg a bejelentés szerint évente 265 millió eurót tesz ki, és ennek oroszlánrészét, évente 176,8 milliót a négy németországi üzem alkalmazottai vállalják. A legnagyobb német üzemben, a hesseni Rüsselsheimben tartott közös sajtóértekezleten elmondták: az alkalmazottak vállalták, hogy 2010-ben, illetve 2011-ben lemondanak a szabadság-, illetve a karácsonyi pénz feléről, a korábban előirányzott fizetésemeléseket pedig elhalasztják. Német források szerint a General Motors hasonló megállapodásokat kíván kötni az Opel többi európai üzemével is.

Nick Reilly, a General Motors európai igazgatója a gyár jövője szempontjából rendkívül fontos megállapodásról beszélt. A tárgyalások egyébként hónapok óta zajlottak az európai menedzsment és az üzemi tanácsok között a munkavállalóknak a szanálásához történő hozzájárulásáról.

Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy pont került volna az Opel szanálási ügyének végére. A munkavállalók hozzájárulása is abban az esetben lép csak érvénybe, ha a General Motors megkapja a remélt milliárdos támogatást az érintett európai országok kormányaitól. Az amerikai autógyár 1,9 milliárd eurót remél, és a várakozások szerint több mint 1 milliárd eurót ebből a német kormány, illetve a németországi Opel-üzemeknek otthont adó négy tartomány – Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Türingia – adna.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes