Az izlandi vulkánfelhő egyelőre nem fenyegeti Európa légi közlekedését

Az Európai Légiirányítási Ügynökség (Eurocontrol) közölte: még részlegesen sem kell egyelőre lezárni az európai légteret az izlandi Grimsvötn vulkán kitörése nyomán keletkezett hamufelhő miatt.

Hétfőn és kedden nem várható, hogy lezárják az európai légteret, a légtérzárviszont Izland fölött továbbra is érvényes – írta az ügynökség honlapján.
Az Eurocontrol vasárnap arra figyelmeztette a légitársaságokat, hogy a vulkáni hamu keddre elérheti Skócia északi részét. Amennyiben a kitörés erőssége változatlan marad, csütörtökre Franciaország nyugati és Spanyolország északi térségei fölött is megjelenhet a hamufelhő.

A brüsszeli székhelyű szervezet arra kérte a légitársaságokat, hogy legyenek körültekintőek, folyamatosan figyeljék a hamukoncentráció sűrűségét a légtérben.
Szakértők szerint a mostani vulkánkitörés miatt nem lesz olyan forgalmi káosz, mint amilyet az ugyancsak izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó okozott hamufelhőivel 2010 tavaszán. Az európai hatóságok akkor öt napra lezárták a légteret, mert attól tartottak, hogy a vulkáni hamu megrongálhatja a sugárhajtású repülőgépek hajtóműveit. Az intézkedések mintegy tízmillió utast érintettek.

 

forrás: kulfold.ma.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes