Az ipari ingatlanok, üzemcsarnokok piaca

Az üzemcsarnok-piac értékelése az egy negyedévvel ezelőttihez képest – Kelet-Magyarország kivételével – határozottan kedvezőbbé vált. A közeljövőt illető várakozások – ismét csak a keleti országrész kivételével – a túlkínálat mértékének csökkenésére utalnak.

A vállalati szektorból érkező jelzések az üzemcsarnokok iránti igényeknek a következő 12 hónapban várható növekedését valószínűsítik a saját tulajdonú és stagnálását a bérleti piacon. A kapott válaszok szerint a használt ingatlanok árai már csak a vidéki körzetekben esnek tovább.

Az üzemcsarnok-piac helyzetének értékelése 2010 áprilisában és júliusában stabilizálódott a korábbi nagy esés után. A jelen felmérés során az előző felméréshez képest javuló megítélésekkel találkoztunk – a keleti országrész kivételével. A központi körzetben a 2010 októberi megkérdezés válaszadóinak 57%-a érzékelt némi túlkínálatot, 43%-uk pedig kiegyensúlyozott keresleti-kínálati viszonyokat. Egy negyedévvel ezelőtt ugyanez a két adat rendre 83 és 17% volt. Kelet-Magyarországon kiugró mértékű a túlkínálat.

A kapott válaszok alapján az elkövetkező egy évben Kelet-Magyarországon változatlan, míg a fővárosban és környékén valamint Nyugat-Magyarországon érezhetően javuló piaci helyzetre lehet számítani. A beinduló gazdasági, s ezen belül is az ipari növekedés a keleti országrészt viszonylag kevéssé érinti.

A gazdálkodó szféra képviselői az üzemcsarnokok iránt a közeljövőben élénkülő keresletet valószínűsítenek a saját tulajdonú szegmensben, míg a bérelt csarnokok iránt várhatóan stagnálnak az igények. E várakozások az egy negyedévvel ezelőttiekhez képest alig változtak.


A saját tulajdonú és a bérelt ipari ingatlanok iránti egyaránt növekvő igények valószínűek az ipari szektorban. Az építőipari és a szolgáltató vállalkozások az igények stagnálását vetítik előre, míg a kereskedelmi cégek körében a keresletük növekedését valószínűsítők határozott kisebbségben vannak az ezt csökkenteni szándékozókkal szemben. A közép-és különösen a nagyvállalatok e téren – mondhatni, szokás szerint – most is derűlátóbbak, mint az 50 fő alatt foglalkoztató kisvállalkozások.

Az új átadású üzemcsarnokok esetében a következő egy évben csak jelképesen, azaz 1% körüli mértékben növekvő árak valószínűsíthetőek. A használt ingatlanok értékesítési árai a fővárosban és környékén várhatóan stagnálnak, a vidéki körzetekben 3-4%-kal tovább csökkennek.

forrás: ingatlanhirek.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes