KSH: szeptemberben 0,8 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Az idén szeptemberben a belföldi- és az export árváltozás eredőjeként az ipari termelői árak háromhavi csökkenés után 0,8 százalékkal nőttek augusztushoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán publikált adataiból.

A KSH szerint az emelkedést a feldolgozóipari ágazatokon belül főként a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás, a vegyi anyag és termék gyártása, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és a gép, gépi berendezés gyártása befolyásolta.
Az adatok szerint idén szeptemberben 2,5 százalékkal nőttek az árak 2011 szeptemberéhez képest, az első kilenc hónapban pedig 6,2 százalékkal emelkedtek 2011 azonos időszakához viszonyítva.
Szeptemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal növekedtek.
A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai összességében 1,2 százalékkal emelkedtek szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva. Ezen belül a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása, 2,1 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás és 2,0 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén emelkedtek az árak.
Ugyanakkor 0,8 százalékkal csökkentek a belföldi értékesítési árak augusztussal összvetve a gyógyszergyártásban, 0,4 százalékkal az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása területén, 0,2 százalékkal a járműgyártásban és 0,1 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaiparban.
A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 1,0 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző hónapban.
A feldolgozóipari ágazatok szeptemberi belföldi értékesítését 4,4 százalékos áremelkedés jellemezte az egy évvel korábbival összehasonlítva.
Legnagyobb mértékű, 11,5 százalékos növekedés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 8,8 százalékos a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint 6,1 százalékos az élelmiszeriparban volt.
2011 szeptemberéhez viszonyítva 2,7 százalékkal csökkentek az árak a gyógyszergyártásban és ugyancsak 2,7 százalékkal a járműgyártásban, 2,2 százalékkal a kohászat, fémfeldolgozásban és 1,9 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártás területén.
A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 szeptemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,6 százalékkal nőttek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban nem változtak az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,7 százalékkal voltak magasabbak.
2011 szeptemberéhez képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 5,3, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,3 százalékkal emelkedtek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 1,4 százalékkal estek vissza az árak.
Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 szeptemberében az előző havihoz képest 1,1, az előző év azonos időszakához képest 1,3 százalékkal növekedtek. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,9 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 1,7 százalékkal erősödött; a 2011 szeptemberében jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 0,2 százalékkal erősödött, a dollárhoz mérten 6,9 százalékkal gyengült – közölte a KSH.
A vegyi anyagok és termékek exportárai forintban 13,7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, a gyógyszerek 10,5, az élelmiszerek 4,9, a villamos berendezések 4,6 százalékkal drágultak.

forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes