Az idei Mikó-díjasok

A Magyar Tudomány Napja alkalmából 2011. november 3-án, Miskolcon adták át az idei Mikó Imre-díjakat. A díjban az alapító Magyar Tudományos Akadémia és a MÁV Zrt. szándéka szerint a vasúttársaság tevékenysége mellett elkötelezett, a fejlesztések terén elért eredményeket, sikereket elérő vasutas kollégák, szakemberek részesülnek  – idén dr. Destek Miklós c. egyetemi docens, Görbicz Sándor c. egyetemi tanársegéd, Machovitsch László c. főiskolai tanár és Trencsényi Zsigmond c. főiskolai docens.


Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia a MÁV támogatásával idős szakembereknek életműdíjként, aktív kollégáknak pedig eredményes munkájuk elismeréseként adja át évente. Az idén – a szokásos egy-kettő helyett – négy életműdíj átadására került sor. Az 1998 óta eltelt idő óta több idős jelöltet is méltónak találtak az alapítók a Mikó Imre-díjra. A szakmai teljesítmény mellett az alapító kuratórium a jelöltek tekintélyes életkorát is súlyozottan figyelembe veszi az elkövetkezendő időkben, esetenként az eddig követett évenkénti szakterületi csoportosítás mellett.
A kuratórium ezért egyhangú szavazással hozta meg döntését arról, hogy az idén kik részesülhetnek a Mikó Imre-díjban. A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai-tudományos és oktatói munkásságukért, vasúti járműtechnika és a közlekedésbiztonság fejlesztésében, kiemelten a MÁV műszaki tudományos problémáinak megoldásában történő sokrétű és eredményes részvételükért életmű-kategóriában a díjat az alábbi négy kiválóság vette át:
dr. Destek Miklós c. egyetemi docens, okleveles gépészmérnök. Vezetésével jött létre és működött sok éven át a Ganz-gyár – később a teljes Ganz-MÁVAG gyár – Vasúti Járműkutatási Osztálya.
Görbicz Sándor c. egyetemi tanársegéd, okleveles villamosmérnök. A MÁV Északi Járműjavító Üzemében a villamosgép-próbaterem vezetését végezte, valamint 1954-ben a Kandó mozdonyok villamos gépeinek felújítását végző tekercselő részleg vezetésével bízták meg.
Machovitsch László c. főiskolai tanár, okleveles közlekedésmérnök. 1962-ben a MÁV Vezérigazgatóság 9. Távközlési és Biztosító­berendezési Főosztályára került, majd csoport-, illetve 1981-től osztályvezetőként dolgozott.
Trencsényi Zsigmond c. főiskolai docens, okleveles gépészmérnök. 1952-től a MÁV Vezérigazgatóság Gépészeti Szakosztályán tevékenykedett.
Aktív szakemberként dr. Kormányos László, a MÁV-START Zrt. szolgáltatásfejlesztési vezetője részesült a Mikó Imre-díjban, akinek dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt. infrastruktúra általános vezérigazgató-helyettese nyújtotta át a jutalmat a vasúti személyszállítás minőségi javításában, különös tekintettel az ütemes menetrend gyakorlati alkalmazásában és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen meghívott oktatói tevékenységében folyamatosan végzett, kiemelkedő munkájáért.

Forrás: Magyarközlekedés

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes