Az IBM drága és ritka elemek helyett közönséges alapanyagokból készít napelemet

Az IBM bejelentése szerint az általuk kifejlesztett technológiával – egyszerű és bőségesen rendelkezésre álló alapanyagokból – előállított napelemek ára töredéke lesz a jelenlegiek árának, így az ezekkel termelt villamos energia jóval olcsóbb lehet a mostani hálózati áramnál.

Világszerte nagy figyelmet keltett, hogy a számítógépkorszak elindítójának tartott IBM vállalat bejelentette: feltalálták az olcsó napelemek gyártási technológiáját, amellyel az elektromos energia várhatóan jóval olcsóbb lesz az áramhálózatoktól most megvásárolhatónál.

Egyes vélemények szerint nem kizárt, hogy maguk az IBM szabadalmaztatta új napelemek – előállítási módjuk révén – akár a jelenlegiek árának századrészébe kerülnek majd.

Az IBM yorktowni, T. J. Watsonról elnevezett kutatási központjában kidolgozott eljárás lényege, hogy napelemeket a most felhasználtaknál sokkal hozzáférhetőbb anyagokból állítják elő. Ezek az egyszerű alapanyagok – a réz, az ón, a cink, a szelén és a kén – bőséggel rendelkezésre állnak, és belőlük folyadékos, iszapolási eljárással nyerhető (vegyíthető) a legolcsóbb fényhasznosító anyag. Az eddig igénybe vett kadmium mérgező, az indium és a tellúr ritka, előállításukhoz, felhordásukhoz pedig vákuum szükséges, ezért is nagyon drágák.

A kutatóközpont beszámolója szerint már a bővebben, könnyebben és olcsóbban hozzáférhető új anyagok felhasználási technológiáját is kidolgozták. Azok igen vékony rétegben, szinte filmként felhordhatók szórással, nyomtatással vagy pergetéssel. (MTI)

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes