Az Európai Bizottság szerint nem elég biztonságosak a közutak

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett új adatainak tanúsága szerint a közúti halálesetek számának csökkenése a tavalyi évben lényegesen lelassult (-2%-ra) az elmúlt évtizedben Európa-szerte elért, nagyon ígéretes csökkenéshez képest (átlagosan -6%).

Ami még ennél is aggasztóbb, hogy néhány, rendkívül jó közúti közlekedésbiztonsági mutatókkal rendelkező uniós tagállamban, így Németországban és Svédországban jelenleg a halálesetek számának lényeges növekedése figyelhető meg. Más, a közúti biztonság területén lemaradást mutató tagállamokban, például Lengyelországban és Belgiumban is nőtt a halálesetek száma. Továbbra is fennáll a motorkerékpárok jelentette probléma, az azokkal összefüggő halálesetek száma ugyanis több mint egy évtized elteltével sem csökkent.

"Ezek az adatok figyelmeztető jelzések" – mondta Siim Kallas, az EU közlekedésért felelős biztosa. – "Egy évtizedet tekintve ez a közúti halálesetek számának legalacsonyabb arányú csökkenése. Európa közútjain nap mint nap nyolcvanöt ember veszti életét továbbra is. Ez elfogadhatatlan. A célunk megvalósításához, vagyis ahhoz, hogy a közúti halálesetek számát 2020-ra ismét a felére csökkentsük, az uniós és a nemzeti szintű erőfeszítéseket egyaránt nagy mértékben fokoznunk kell a jövőben. Levélben kérek tájékoztatást a tagállamok minisztereitől a közúti biztonsági előírások érvényre juttatására szolgáló, 2012-re szóló nemzeti terveikről. Szeretnék meg bizonyosodni arról, hogy ez a közúti biztonság szempontjából központi jelentőségű, fontos munka a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem szenved csorbát. Célom továbbá, hogy 2012-ben uniós szinten kiemelt figyelmet kapjanak a motorkerékpárral összefüggő közúti halálesetek, ugyanis meg kell fordítanunk a jelenlegi tendenciát és el kell érnünk, hogy ezen halálesetek száma végre csökkenni kezdjen."

eu_kozut_grafikon

A közúti halálesetek országonkénti megoszlását bemutató mellékelt táblázat a 2001 óta megvalósult előrehaladást mutatja be az EU egészére és az egyes tagállamokra vonatkozó legújabb, 2011-es adatokkal.

A 2001–2011 közötti időszakra szóló közúti közlekedésbiztonsági cselekvési terv keretében az elmúlt évtizedben jelentős előrelépést könyvelhettünk el. A közúti halálesetek száma mintegy 45%-kal csökkent, így több mint 125 000 emberéletet sikerült megmenteni. A közúti halálesetek száma az EU-ban évente átlagosan 6%-kal csökkent. Egyes években a csökkenés elérte a 11%-ot (2010-es év).

A 2011–2020 közötti időszakra szóló, közúti közlekedésbiztonsággal kapcsolatos európai cselekvési terv

A Bizottság 2010 júliusában ambiciózus terveket fogadott el azzal a céllal, hogy a közúti halálesetek száma az elkövetkező tíz évben a felére csökkenjen Európában. A 2011–2020 közötti időszakra szóló európai közúti közlekedésbiztonsági politikai iránymutatások keretében javasolt kezdeményezések között szerepel a járműbiztonságra vonatkozó szabályok szigorítása, az úthasználók ismereteinek növelése és a közúti szabályok érvényesítésének fokozása. A Bizottság a tagállamokkal szoros együttműködésben dolgozik a program végrehajtásán.

A 2011–2020 közötti időszakra szóló közúti közlekedésbiztonsági cselekvési program:

A közúti közlekedésbiztonsági cselekvési program a gépjárműveknek, az infrastruktúrának és az úthasználók magatartásának javítására irányuló kezdeményezéseket tartalmaz.

Hét stratégiai célkitűzésre összpontosít:

  • a teherautókat és a személygépkocsikat érintő biztonsági intézkedések javítása;
  • biztonságosabb közutak építése;
  • intelligens gépjárművek fejlesztése;
  • a jogosítványok megszerzésének és a járművezetők képzésének szigorítása;
  • hatékonyabb szabályérvényesítés;
  • a közúti balesetek sérültjeivel kapcsolatos intézkedések;
  • a motorosokra irányuló figyelem fokozása.

A következő lépések

A 2011–2020 közötti időszakra szóló közúti közlekedésbiztonsági cselekvési terv végrehajtását elősegítő munka üteme gyorsulni fog. Az alelnök bejelentette továbbá abbéli szándékát, hogy a nemzeti szintű jogalkalmazással és a motorkerékpárral közlekedő, veszélyeztetett úthasználókkal kapcsolatos erőfeszítések is fokozódni fognak.

Forrás: Integrátorfórum

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes