Az állami vasúttársaság adóssága miatt aggódik az osztrák pénzügyminisztérium

Veszélyezteti a költségvetési konszolidációt az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) adóssága egy pénzügyminisztériumi államtitkár szerint, a vasúttársaság állami döntésekre vezette vissza a magas eladósodottságot egy hétfői közleményében.

Reinhold Lopatka az APA hírügynökségnek adott interjúban sürgős reformokat sürgetett az ÖBB-nél. "Máskülönben ismét az adófizetők fizetik meg az árát" – tette hozzá. Christian Kern, az állami vállalat vezérigazgatója visszautasította a politikus nyomásgyakorlását. A magas adósságállomány nem a vállalat gazdálkodásának, hanem állami döntéseknek tudható be – mondta.

A tavaly márciusban kinevezett Kernre erőteljes nyomás nehezedik, hogy egyenesbe hozza az évek óta veszteséges gazdálkodást folytató ÖBB-t. A konszern problémás területének a valamikori húzóágazatot, a Rail Cargo Austria (RCA) áruszállítási leányvállalatot tartják. Az osztrák sajtó ÖBB-s forrásokra hivatkozva korábban arról is hírt adott, hogy a holdingon belül vitatják, a volt MÁV-cég megérte-e a vételárat és a 2008-as privatizáció óta ráfordított pénzt, összesen mintegy 700 millió eurót. A privatizációval kapcsolatban korrupció gyanúja is felmerült, az osztrák és a magyar hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes