Az Airfrance sztrájkja nem érinti Budapestet

Franciaországban kedden hajnalban megkezdődött az egy naposra tervezett országos sztrájk. A tüntetők a nyugdíjkorhatár tervezett emelése, illetve a nyugdíjrendszer kilátásba helyezett módosítása ellen tiltakoznak. A törvényjavaslat vitája kedden kezdődik a francia parlamentben.

A szakszervezetek várhatóan 137 francia városban legalább két millió embert várnak az utcákra. A tömegmegmozdulások miatt komoly fennakadások lehetnek a közlekedésben – beleértve a repülőterek, kikötők forgalmát -, az energiaellátásban, zárva lesz sok közhivatal, minisztérium, posta, iskola. A magánszektor alkalmazottainak körében nem várhatók komolyabb megmozdulások.

Nicholas Sarkozy államfő tervei szerint egyebek mellett két évvel meghosszabbítanák a munkával töltendő éveket, és 60 helyett 62 év lenne a nyugdíjkorhatár. A tervek ellen júniusban is voltak nagyszabású tüntetések, akkor közel egy millióan vonultak az utcákra.

Franciaországban 1981-ben szállították le a nyugdíjkorhatárt 65-ről 60 évre, amikor a szocialista Francois Mitterand került az elnöki székbe.

Több európai országban is napi politikai téma a nyugdíjkorhatár emelése a  várható élettartam meghosszabbodása, illetve a születések számának csökkenése miatt. Németországban és Nagy-Britanniában már eldöntötték, hogy folyamatosan 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt 65-ről, Spanyolországban és Olaszországban 65 éves korban lehet majd nyugdíjba menni.

A Malév szállítja az Air France utasait

A Magyar Légiközlekedési Vállalat szállítja az Air France utasait kedden a sztrájk ideje alatt a két ország fővárosa közötti útvonalon a meglévő együttműködés alapján – mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője.

Ebben a desztinációban az Air France járatai mellett székmegosztásban olyan Malév-Air France járat van, amely Malév repülőgéppel üzemel. Az Air France gyakorlatilag automatikusan ezekre a járatokra írja át utasainak repülőjegyét, ha a munkabeszüntetés miatt törlik a Párizs-Budapest járatot, illetve párját, a Budapest-Párizs járatot.

Franciaországban kedden hajnalban egy napra tervezett országos sztrájk kezdődött tiltakozásul a nyugdíjkorhatár tervezett emelése és  a nyugdíjrendszer módosítása ellen. A törvényjavaslat vitája kedden kezdődik a francia parlamentben.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes