Autómentes Nappal zárul a minden korábbinál sikeresebb Európai Mobilitási Hét Magyarországon

A „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében szeptember 16-22. között megrendezett Európai Mobilitási Hét (EMH) programjaihoz az idén 105 magyar település csatlakozott. A 10. jubileumi kampány egyik központi eseményén, az Új Széchenyi Terv támogatásával megvalósult fővárosi Autómentes Hétvégén közel 450 ezren vettek részt. Az Autómentes Napon számos település zárja le központi utcáját az autóforgalom előtt, szervez kerékpáros felvonulást és más, a környezetkímélő közlekedést népszerűsítő programokat. A közösségi közlekedési társaságok akciókkal, kedvezményekkel hívják fel a figyelmet szolgáltatásaikra.

Az Európai Mobilitási Hét az első pillanattól fogva kedvező fogadtatásra talált Magyarországon. 2000 óta minden év szeptemberében egyre növekvő számú esemény, egyre gazdagabb programkínálat számít az emberek figyelmére, részvételére. Idén is sikerült felülmúlni az elmúlt év rekordját: a tavalyi 96 önkormányzat után 2011-ben 105 település csatlakozott a kezdeményezéshez. A nemzetközi összevetésben ezzel Magyarország Ausztria, Spanyolország és a jól hajrázó Lengyelország után a negyedik legjobb teljesítményt nyújtotta, megelőzve pl. Franciaországot, Svédországot és Olaszországot is.

A szeptember 17. és 18. között megrendezett Autómentes Hétvége egy időpontra esett a Hősök terén tartott Nemzeti Vágtával és a Lánchídra szervezett Tudományok Hídjával. Így múlt szombaton eddig sosem látott méretű gyalogossétánnyá alakult a Lánchíd, a Széchenyi tér, a József Attila utca, az Andrássy út és a Hősök tere térsége. A gazdag programkínálat mintegy 450 ezer látogatót vonzott. Az Új Széchenyi Terv által is támogatott kétnapos rendezvény alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium standjánál kétezren töltöttek ki KRESZ vagy környezetvédelmi tesztet, a Vöröskereszt sátrában pedig több mint 180-an adtak vért. Miután két napig nem jártak az autók Budapest e részén, a főváros levegőjének légszennyezettségében több időpontban 30-40-50 százalékos csökkenést mutattak ki.

Az Autómentes Napon a MÁV-START Zrt. teljes szolgáltatási területén és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán forgalmi engedélyük bemutatása mellett díjmentesen utazhatnak az autósok. Az Európai Mobilitási Hét teljes ideje alatt a két vasúttársaság vonatain ingyen szállíthatják kerékpárjukat az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasok. Szeptember 22-én több Volán-társaság és helyi közösségi közlekedési vállalat is díjmentesen közlekedteti járatait.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program nemzeti koordinátoraként ezúttal is arra törekedett, hogy mind többekhez jusson el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük. A szaktárca szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatta az önkormányzatok munkáját, de saját programokkal – egyebek mellett Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpártúra, a héten díjátadással zárult rajz-, fotó- és kreatív pályázat – is népszerűsítette az Európai Mobilitási Hét kezdeményezést.

forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes