Állóvíz az ipari- és logisztikai ingatlanok bérleti piacán

53241_colli

A budapesti ipari ingatlanpiac az év első felében stabil maradt, a kereslet és kínálat kiegyensúlyozottsága jellemezte. „A bérleti díjak szintén várakozásainknak megfelelően alakultak. A kínálat nem bővült, így az üresedési ráta, a bérleti díjak és a nettó felszívás többé-kevésbé változatlan maradt. A megkötött ügyletek volumene nem érte el a 2011. évi szintet, bár az év első félévében folyamatos kereslet jelentkezett a bérlők részéről.” – mondta Beck Tamás, a Colliers International Hungary ipari ingatlan üzletágának igazgatója a cég ipari piaci jelentésének megjelenése kapcsán.

Az előbérleti szerződéseket, új szerződéseket és bővüléseket is magában foglaló bárbeadások tanúsága szerint az év első felében nőtt a kereslet. Összesen 53.000 m2 ipari ingatlanra írtak alá megállapodást, bár ez a szám tartalmazza egy szolgáltató 11.000 m2-es bérleménycseréjét is, így a tényleges új szerződések összterülete 42.000 m2 volt, amely nem éri el a 2011 első félévében tapasztalt keresletet.
Az újratárgyalt és meghosszabbított bérleti szerződések összvolumene a korábbi évekhez hasonlóan kétszerese volt az új tranzakciókénak, és 82.000 m2-t tett ki.
Összességében véve a bérleti piacon élénk tevékenység volt tapasztalható. Számos cég keresi a lehetőségeket, de továbbra is óvatosak, így csak néhány ügyletre került sor.

A nettó felszívás negatívan alakult (6.400 m2 körül), a üresedési ráta pedig valamelyest emelkedett, és június végén 21,4% volt. Az első félév végén a piacon összesen 387.000 m2 terület állt kihasználatlanul.

A bérleti díjakkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az irányárakban a tárgyidőszakban nem volt észrevehető változás: a „big box” jellegű épületek esetében 3,2-4 EUR/m2/hó, a városi logisztikai épületek esetében pedig 4-5 EUR/m2/hó körül mozogtak. Az új ipari ingatlanok/fejlesztések bérleti díja (előbérleti szerződések esetében) eltérhet a fejlesztők/tulajdonosok által a kihasználatlanul álló területekért kért bérleti díjaktól.

Az ipari ingatlanok és telkek esetében az év első felében élénkülés volt tapasztalható. A végfelhasználók részéről a kisebb (1.000-2.000 m2) ipari épületek és raktárak iránt jelentkezett érdeklődés, illetve a hosszabb távú projektekhez szükséges területek iránt is kezdett mutatkozni kereslet. A gyártó szektor szintén aktívabb volt a tárgyidőszakban.

53241_colli

„A 2012 első felében megfigyelt tendenciák valószínűleg az év hátralevő részében is folytatódnak; nagyobb változás csak a globális gazdasági környezetben vagy az országban bekövetkező esetleges javulás kapcsán várható.
Kevés fejlesztés van folyamatban; belátható időn belül csak előbérleti alapon megvalósított projektek várhatók, spekulatív alapúak egyáltalán nem.
A bérbeadási állomány várhatóan a második félévben sem lesz sokkal nagyobb, így az éves adat valószínűleg 100.000 m2 körül vagy a 2011. évi szint alatt alakul.” – mondta Beck Tamás.

A Colliers International legfrissebb ipari ingatlan piaci jelentése letölthető a Colliers weboldaláról.

Forrás: Colliers

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes