Alkotmányellenes volt egy árufuvarozó bírságolása

A jogbiztonság követelményeivel ellentétes, ezért nem alkalmazható az a 2007-es kormányrendelet, amelynek kapcsán 400 ezer forint pénzbírsággal sújtottak egy kamionsofőrt tavaly Zala megyében – tájékoztatta az ügyben az Alkotmánybírósághoz (AB) forduló Zala Megyei Bíróság az MTI-t.

Bartalné Mentes Judit helyettes szóvivő felidézte: 2009-ben egy gépjárművezető azért fordult a bírósághoz, mert a rendőrség a vezetési, illetőleg a pihenőidő ellenőrzéséhez szükséges egyik okmány hiánya miatt 400 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. A járművezető egy cég alkalmazottjaként havi bruttó 200 ezer forintot keresett. Az előző havi 3 napos szabadságát nem tudta a helyszínen igazolni, csak néhány nappal később. Az ügyet közigazgatási perben kezdte el tárgyalni a Zala Megyei Bíróság, de az eljáró bíró az Alkotmánybírósághoz fordult, mert álláspontja szerint "a jogszabály által előírt fix összegű bírság nem felel meg az Alkotmány által előírt jogállamiság (állampolgári jogbiztonság) követelményeinek".

A bíróságnak az volt az álláspontja, hogy "a jogalkotónak a bírságösszegek meghatározásakor a társadalmi (jövedelmi) viszonyokra, és arra is figyelemmel kell lennie, hogy a közigazgatási bírság harmonizáljon a jogrendszer egyéb szankcióival".

Az AB július 5-én kelt határozatában megállapította, hogy a közúti árufuvarozáshoz és személyszállításhoz kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről szóló, 2009. július 31. napjáig hatályos rendelkezés alkotmányellenes volt, ezért az a Zala Megyei Bíróság előtt folyó perben nem alkalmazható.

A testület indoklásában kifejtette: a közúti közlekedésről szóló, 1988-ban hozott törvény, valamint több uniós jogszabály és nemzetközi szerződés teszi lehetővé a bírságolást. Ezek a háttérjogszabályok írják elő az okmányok, adatok bemutatási kötelezettségét, az alkotmányellenesnek talált, bár már nem hatályos jogszabály azonban pontatlan volt, "az irányadó normáktól eltérő szóhasználata olyan jogbiztonságot sértő tényezőnek minősül, amely jelentős mértékű bírságösszegek kiszabásánál önkényes jogalkalmazásra is lehetőséget teremtett".

A vizsgált kormányrendeletben pontosan nem volt értelmezhető, hogy azt szankcionálta-e a jogszabály, ha valakinek egyáltalán nincsenek meg a szükséges iratai, vagy azt, hogy azokat az ellenőrzéskor nem tudja bemutatni. A vitatott jogszabályt azóta felváltó új rendelkezés – összhangban a nemzetközi előírásokkal – már azt bünteti, ha az okmányt az ellenőrzéskor nem tudja valaki bemutatni.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes