Alig néhány százan élhetnek majd a korkedvezményes nyugdíjjal

A Népszabadság birtokába jutott törvénytervezet szerint a nők kedvezményes nyugdíjazását annyi feltétel korlátozza, hogy alig néhány százan élhetnek csak vele. A lap szerint igaz volt a híresztelés, csak a háromgyerekesekre vonatkozik a 40 éves kedvezmény.

 

A törvénytervezet szerint 40 év szolgálati idővel csak azok a nők mehetnek nyugdíjba, akik legalább három gyermeket szültek, és azokat legalább tíz éven át saját háztartásukban nevelték. Kétgyermekes nők esetében az elvárt szolgálati idő 42 év, egygyermekesek esetében 44 év. A tervezett szabályozás egyáltalán nem ad kedvezményt a gyermekteleneknek, valamint az örökbe fogadó és nevelőszülőknek.

Az örökbe fogadó szülők kizárása nemcsak diszkriminatív, hanem jogellenes is, az örökbefogadásról, illetve a családjogról szóló jogszabályok szerint ugyanis rájuk az örökbefogadás pillanatától pontosan azok a jogok és kötelezettségek vonatkoznak, mint a vér szerinti szülőkre – írja a lap.
A tervezethez mellékelt pár soros hatástanulmány szerint a korlátozott lehetőség az első évben legfeljebb 14 ezer nőt érint majd. Ez azonban már a 42 évet ledolgozott kétgyermekes, illetve a 44 évet ledolgozott egygyermekes nőket is tartalmazza.

Azok, akik a kampányban említett módon vonulhatnak nyugállományba (40 ledolgozott év után, teljes nyugdíjjal) – vagyis jellemzően az 57-58 éves háromgyermekesek -, legfeljebb néhány százan vannak.

forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes