Akár négyszeresére növelhető a biomassza-felhasználás

Duplájára, de akár négyszeresére is növelhető 2020-ig a biomasszából Magyarországon előállított energia mennyisége – mondta Simon Tamás, az Energia Központ Nonprofit Kft. szakértője szerdán, Budapesten.

Simon Tamás, a 4biomass nemzetközi konferencia keretében tartott sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: Magyarországon szinte csak erdőgazdálkodási alapanyagokból állítanak elő biomasszát, az élelmiszer-feldolgozás, az állattartás, és a lágyszárú növények területe továbbra is kihasználatlan e szempontból.

A biomassza felhasználásának elterjedési ütemét bizonytalansági tényezők is nehezítik, mint például a jogi szabályozás, illetve a technikai fejlődés kiszámíthatatlansága – mondta a szakember.

Simon Tamás szerint nincs kész recept a megújuló energiaforrások gyors elterjesztésére, hiszen ezek az erőforrások a jelenlegi földgázárak mellett gazdaságilag irracionális választásnak tűnnek.

A biomassza-felhasználás arányának növelése ugyanakkor egyebek mellett környezeti és társadalmi szempontból, valamint az ország magas, 62 százalékos energiaimport kiszolgáltatása miatt is fontos lenne – mutatott rá az Energia Központ projektgazdája.

Kiemelte: a biomassza jelentős szerepet játszhat Magyarország azon Európai Unió felé tett vállalásában is, amely szerint 2020-ig 13 százalékra kell emelni a megújuló energiaforrások arányát.

Magyarország bruttó primer energiafelhasználása 2007-ben 1.125 petajoule volt, ebből a megújulók 59,4 petajoule-lal vették ki a részüket, a biomassza részaránya pedig 89 százalékos volt a zöldenergiából. A megújuló erőforrások aránya így csupán 4,8 százalékos volt 2007-ben a végső energiafelhasználásban – emlékeztetett Simon Tamás.

Az Energia Központ szervezésében december 1-én és 2-án megrendezett 4biomass konferencián nyolc kelet-közép-európai ország környezetvédelmi, illetve energetikai képviselői vesznek részt.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes