Akcióprogram a közlekedési összeköttetésekért

Zökkenőmentesebbé, biztonságosabbá és megbízhatóbbá tehetik a közlekedési összeköttetéseket az Európai Unió, valamint keleti és déli szomszédjai között azok az intézkedések, amelyekre az Európai Bizottság tett javaslatot csütörtökön.

A húszpontos akcióprogramot Siim Kallas közlekedési és Stefan Füle bővítésért felelős biztos mutatta be Brüsszelben. Kulcsfontosságú elemei között szerepel az EU légiközlekedési belső piacának kiterjesztése a szomszédos régiókra, az uniós közlekedési hálózat és az EU-val szomszédos régiókban rendelkezésre álló infrastruktúra összekapcsolása kiemelt közlekedési projekteken keresztül, a vasúti árufuvarozásban piacnyitás és a műszaki akadályok kiküszöbölése, a szomszédos országok segítése a közúti közlekedésbiztonság javításában.

Ukrajna esetében például a közúti közlekedésben a határátlépés könnyítését célzó vámügyi együttműködéssel és a rendszeres buszközlekedés segítésével, a vasúti közlekedésben pedig egyebek között a műszaki nehézségek kiküszöbölésével javasol előrelépést a bizottság. Utóbbival kapcsolatban a közlemény megjegyezte, hogy az évtized végéig 40 százalékos emelkedést várnak a vasúti teherközlekedésben az EU és keleti szomszédjai között.
A javaslatot megvitatja az Európai Parlament és az EU-tagországok kormányait képviselő uniós intézmény, a tanács is. A finanszírozást illetően a bizottság közleménye kiemelte: 2013-ig a meglévő forrásokból fedezik a szükségleteket, az azt követő időszakra vonatkozó kereteket pedig a 2014-2020 közti költségvetésről folyó tárgyalásokon dolgozzák ki.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes