A vulkáni hamu Magyarország felé tart! Rossz hírek Izlandról

Az Izlandi Meteorológiai Intézet és az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetének közös jelentése a vulkáni működés erősödéséről számolt be, ahogy ez a csütörtöki webkamerás megfigyelések alapján várható volt. Hamarosan Magyarország fölé is érkezik vulkáni hamu – vélekedik az ELTE tanszékvezetője

A vulkáni hamu olykor 9 kilométer magasba is feljutott – írja Harangi Szabolcs a Tűzhányó blogon. A vulkáni működés továbbra is pulzál, hol erősebb, hol gyengébb, nincs jele, hogy a közeljövőben leállna.

Merre halad a vulkáni hamu?
Egyre több modellszámítás alapján lehet következtetni arra, hogy merre halad a vulkáni hamu? Az elmúlt napokban a blog közölte a Norwegian Institute for Air Research (NILU) modelljeit. Eszerint Magyarország fölé is érkezik vulkáni hamu – vélekedik az ELTE tanszékvezetője.
A vulkáni anyag Európa fölé kerülését az időjárási viszonyok elősegítik, mivel egy kavargó ciklon hozza fölénk a vulkáni hamut, míg az Atlanti-óceán középső része kitisztul. Csütörtökön megjelent egy újabb modellszámítás is egy barcelonai kutató csoporttól.

Az EU javaslata
Mindeközben a hírekben megjelent, hogy az EU új javaslattal áll elő a vulkáni hamu és a légiközlekedés összehangolására. A javaslat követi az amerikai gyakorlatot, miszerint a látható vulkáni hamu felhő körül kijelölnek egy 190 kilométeres "no-fly" zónát, ahol tilos a repülés.
A javaslatot még el kell fogadni a megfelelő hatóságoknak. Kérdés persze, hogy mit jelent, hogyan definiálható a "látható vulkáni hamu felhő"? Ez nyilvánvalóan a vulkáni hamu sűrűségére, koncentrációjára utal, erről azonban a jelentés nem szól. Az biztos, hogy fel kell készülni a nyári időszakban arra, hogy várhatóan lesznek korlátozások a légiközlekedésben és ez kihathat a turizmusra.

Forrás: inforadio.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes