A Volánbusz Zrt. ingatlanügyeit vizsgáltatná Budai Gyula

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Volánbusz Zrt. 2005 és 2008 közötti ingatlanértékesítései kapcsán.

A kormánybiztos vasárnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be: a társaság csaknem 5,5 milliárd forint értékű, állam által rábízott tulajdontól vált meg. Hozzátette: ennek jogszerűségét, valódiságát erősen megkérdőjelezi, hogy az értékesítés időpontja több esetben egybeesik a visszabérlés kezdetének időpontjával.
Kitért arra is, hogy az értékesítésben döntési jogosultsága az ÁPV Rt. Igazgatóságának, illetve Pekli Ferenc volt vezérigazgatónak volt.
Budai Gyula szavai szerint a nyolc jogügyletben összesen 12 különböző nemzetiségű offshore cég vett részt. Megjegyezte, hogy mind a mai napig nem tudni, kik állnak a cégek mögött, kiktől bérli vissza a Volánbusz Zrt. az ingatlanokat.
A kormánybiztos arról is beszámolt: az ingatlanokat nagyjából valós értéken adták el, ugyanakkor „az érdekesség a bérleti díj meghatározása”. Úgy vélekedett: olyan cégektől bérelhetik vissza az érintett ingatlanokat, ahol a tulajdonosi háttér feltehetően a Volánbusz vezetőiből kerülhetett ki. Budai Gyula eléggé valószínűtlennek nevezte a havi ezer forint plusz áfa „jelképes bérleti díjat”, amely több ingatlan esetében fennáll.
Bírálta a fóti műszaki telephely szerződését is, ahol a Volánbusz egy saját tulajdonában lévő területen egy offshore céget bízott meg a telephely létrehozásával, majd tőle havi 23 millió forintért bérli. Ez a számítások szerint 20 év alatt teljesen gazdaságtalanná válik – tette hozzá.
A kormánybiztos a nemzeti fejlesztési tárcához fordul a bérleti szerződések felülvizsgálata érdekében, valamint megkeresi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt az államot adóbevételek kapcsán ért kár feltárása miatt.

 

Forrás: Magyarközlekedés

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes