A válság hatása a logisztikai piacra

Interjú Dr. Chikán Attila közgazdásszal, a Corvinus Egyetem professzorával. Két nap alatt két leminősítés: március 30.-án az S&P hitelminősítő "BBB mínusz"-ra csökkentette Magyarország hosszú lejárati szuverén adósságának osztályzatát,….

.. majd a hónap utolsó napján a Moody’s rontotta le egy fokozattal besorolásunkat, további leminősítést is kilátásba helyezve. Dr. Chikán Attilával – többek között – az előzményekről, a kialakult helyzetről, a válság logisztikai szektort érintő kérdéseiről beszélgettünk.

A válság miatt – a legújabb felmérések szerint – a vártnál jelentősebb termeléscsökkenés várható a 2009-es évben. Milyen mértékű visszaesésre lehet számítani a logisztikai szolgáltatások igénybevételével kapcsolatban?
Arról, hogy mekkora lesz a termelés visszaesése, különböző vélemények vannak, az értékek elég nagy határok között mozognak. A negatív tendencia a különböző gazdasági ágakban eltérő, összességében a szakértők most a GDP 5-6% csökkenésével számolnak, de ez valószínűleg a minimális visszaesés. Mivel ezen belül az ipari termelés még jobban esik vissza, fel kell készülni a logisztikai szolgáltatások iránti kereslet jelentős csökkenésére is, ez a logisztikai szolgáltatók megbízásainak visszaesésében jelenik meg. Azt hiszem tehát, hogy összességében a logisztika legalább annyira meg fogja szenvedni a válságot, mint egy átlagos magyar iparág.

Jelentheti-e azt, hogy a minőségi szolgáltatások jobban előtérbe kerülnek?
A jelenlegi helyzetben két szempont van: az egyik, hogy a cégek költséget akarnak csökkenteni. Ilyenkor csak az számít, hogy az áru jusson el a rendeltetési helyére. A másik szempont viszont az, hogy az adott vállalat szelektál, ebben az esetben a minőségi szolgáltatások iránti igény nő meg. Mind a két variáció vegyesen fordul elő; az azonban biztos, hogy ez az időszak nem kedvez a logisztikai szolgáltatás bővülésének. Azt el lehet mondani, hogy azok a logisztikai szolgáltatók fognak jól kijönni a válságból, akik most fejlesztenek, kihasználva azt a lehetőséget, hogy van szabad munkaerő, hogy az ingatlanárak lefelé mennek. Aki most ügyesen befektet, és kihasználja a lehetőségeket- cégek felvásárlása, olcsó járművétel-, aki relatíve tőkeerős, annak a válság utáni időszak komoly lehetőséget jelent.

További részletek –>

- ingatlanhirek.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes