A válság ellenére is sikeres üzleti évet zárt a Tetra Pak

Bővülő értékesítéssel, tovább javuló magyarországi hatékonysággal és első, kizárólag megújuló forrásból származó energiával üzemelő gyára avatásával zárja az évet a Tetra Pak.

A kiemelkedően eredményes negyedik negyedévnek köszönhetően, a válság ellenére is növelni tudta árbevételét és sikeres évet zárt a Tetra Pak. A világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyag gyártója, az előző üzleti évhez képest 1,2 százalékkal 8,95 milliárd euróra (kb. 2.416 milliárd forint) növelte értékesítése árbevételét a 2009. üzleti évben.

Az árbevétel struktúráján belül, a csomagolási megoldások értékesítésének árbevétele 1,8 százalékkal 8 milliárd euróra nőtt, miközben az élelmiszer-feldolgozóipari rendszerek értékesítéséből származó árbevétel 3,8 százalékkal, 917 millió euróra csökkent. A cégcsoport magyar leányvállalata, a Tetra Pak Hungária Kereskedelmi Zrt., 7,4 milliárd forintos árbevétellel zárta az előző üzleti évet.

A 2009. üzleti évben, a Tetra Pak Csoport kétszámjegyű árbevétel növekedést könyvelhetett el a csomagolási megoldások értékesítése terén Dél-, és Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten valamint Közép-Afrikában, ugyanakkor Kelet-Európában és Közép-Ázsiában a gazdasági válság hatására, éves összehasonlító alapon 12,2 százalékkal csökkent a vállalat csomagolási megoldásainak értékesítéséből származó nettó árbevétele.

A válság nem kedvezett a nagy értékű élelmiszer-feldolgozóipari rendszerek értékesítésének sem, amelyek tekintetében viszont jelentős megrendelés állománnyal rendelkezik a Tetra Pak. A kedvezőtlen piaci körülmények ellenére, a negyedik negyedévben realizált 5,7 százalékos árbevétel növekedésnek köszönhetően, a Tetra Pak Csoport növelni tudta árbevételét.

A Tetra Pak Csoport magyarországi leányvállalata, a Tetra Pak Hungária Zrt. a 2009. üzleti évben 7,4 milliárd forintos árbevételt realizált, amely összegből 7,078 milliárd forint csomagolóanyagok, 286 millió forint pedig feldolgozóipari gépek és rendszerek értékesítéséből származott.

Az utolsó negyedévben elért növekedés optimizmusra ad okot, mégis úgy látjuk, hogy a 2010. üzleti év komoly kihívásokat tartogat az iparág minden szereplője számára, mivel a gazdaság élénkülésének üteme nehezen prognosztizálható. Ezért az idén is folytatjuk költségcsökkentési, valamint működési hatékonyságunk fejlesztését célzó programjainkat, nemzetközi szinten és Magyarországon egyaránt” – mondta Svend Weidemann, a Tetra Pak magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója: „A piaci kihívásokra továbbra is az innovatív technológiákba és termékekbe történő befektetéssel, illetve gyáregységeink infrastruktúrájának dinamikus fejlesztésével válaszolunk.” – tette hozzá a szakember.

A Tetra Pak 2009-ben is több jelentős nemzetközi befektetést és felvásárlást valósított meg. E tevékenysége keretein belül az észak-kínai Hahhot városában 60 millió eurós beruházással felépítette első olyan gyáregységét, amely teljes egészében megújuló forrásból származó energiával üzemel. A cégcsoport felvásárolta a dán Scanima A/S nevű élelmiszer keverő-berendezéseket gyártó vállalatot, a brazil Braskem SA vállalattal pedig együttműködési megállapodást kötött környezetbarát, teljes egészében megújuló alapanyagokból előállított, nagysűrűségű, ún. „zöld polietilén” (HDPE) beszerzésére vonatkozóan.

A 2009. üzleti évben a Tetra Pak rekord mennyiségű, mintegy 145 milliárd darab italoskarton dobozt gyártott, amely mennyiséghez a budaörsi Tetra Pak üzem közel 3,3 milliárd darab csomagolással járult hozzá. A vállalat csomagolóanyagaiban a világ vezető élelmiszer- és italgyártó vállalatai mintegy 70,7 milliárd liter élelmiszert, elsősorban tejet és gyümölcslevet hoztak forgalomba.

A Tetra Pak 2009 folyamán 351 töltőgépet, 1.699 feldolgozó egységet és 1.113 elosztó gépsort értékesített. A 190 országban jelen lévő vállalatcsoport 16 műszaki oktatóközpontot, 41 műszaki szervízcentrumot és 11 K+F központot működtet világszerte.

A Tetra Pak a világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyaggyártó vállalata, amelynek célja, hogy biztonságos, innovatív és környezetbarát termékeivel segítse százmilliók élelmiszerellátását világszerte, nap, mint nap. Ma a Tetra Pak az egyetlen olyan nemzetközi nagyvállalat a világon, amely képes integrált feldolgozó-, csomagoló-, és elosztó gépsorokat és üzemi megoldásokat kínálni az élelmiszer-feldolgozásban. A Tetra Pak több, mint 21.000 főt foglalkoztat a világ 190 országában.

Az 1989-ben alapított budaörsi Tetra Pak gyárban jelenleg hat különböző méretű italoskartont gyártanak tíz különböző kivitelben. Termékei 92 százalékát 28 országba, elsősorban a közép- és kelet-európai piacokra exportálja. A Budaörsön gyártott csomagolóanyagok legnagyobb felvevői lengyel, cseh, német, horvát, szlovák, szlovén és osztrák partnerek, de Japántól Dél-Afrikáig és Szudántól Chiléig a világ minden részére szállítják az itt gyártott dobozokat. A Közép-európai térség legnagyobb gyárának számító budaörsi Tetra Pak gyár nemzetközi összehasonlításban is az egyik leghatékonyabb egység. A Tetra Pak magyarországi vállalatai 208 főt foglalkoztatnak.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes