A technológiai szektor fellendülésétől várnak élénkülést a logisztikában is

Új technológiai gyártóbázis vagy K+F központ hazánkba telepítésétől várna fellendülést a logisztikai ipar. A rendkívül gyorsan változó iparág az ellátási láncot és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó cégektől is azonnali választ kíván.

A globális technológiai piac növekedését elsősorban három szegmens: az okostelefonok, a táblagépek és az ultrabookok generálják. Ezeken a területeken elemzők szerint a 2013-tól 2016-ig terjedő időszakban a bővülés átlagos éves üteme több mint 30%-os lesz, de az okostelefonok és az ultrabookok esetében elérheti akár az 50%-ot is. A legintenzívebb fellendülés földrajzi viszonylatban elsősorban a. BRICMI (Brazília, Oroszország, India, Kína, Mexikó és Indonézia) országokban várható, amelyek a piac többletnövekedésének több mint felét generálják majd. A fejlődő országokban a technológiai piac növekedési rátája várhatóan kétszerese lesz a fejlett országokénak, amely valószínűleg jelentősen átrajzolja majd a gyártó cégek helyzetét, árazási politikájukat, mind a fejlesztő és gyártó központjaik elhelyezkedését.

A növekedés, bár szerényebb mértékben, de várakozások szerint a DHL technológiai cégekkel lebonyolított forgalmában is megmutatkozik majd. Globális viszonylatban a szakértők arra számítanak, hogy a technológiai szektornak (elsősorban mobileszközök, PC-k és notebookok) köszönhetően az összforgalom átlagos éves növekedési üteme 4-5% lesz 2012. és 2016. között.  A DHL Express e szektorhoz kapcsolódó forgalma Magyarországon várhatóan a 2012-es szinten marad az elkövetkezendő években. A szállítások jelentősebb növekedésére csak akkor lehet számítani, ha új technológiai gyártóbázis vagy K+F központ települ az országba.
„A technológiai szektor a DHL stratégiájában kiemelt helyet foglal el – mondta el Üveges Zoltán, a DHL Express üzletfejlesztési vezetője. – Különböző projektek keretében a DHL egyes üzletágai részt vesznek technológiai alapanyagok és részegységek szállításában, jellemzően távol-keleti országokból és Észak-Amerikából Európába, a végtermékek raktározásában és disztribúciójában, az értékesítés utáni, vagyis az ún. aftermarket tevékenységek (alkatrészek, tartozékok disztribúciója, és meghibásodott, visszahívott termékek szállítása) logisztikai támogatásában, illetve a gyártásból való közvetlen kiszállításban is.”
Magyarország gazdasága, regionális versenyképessége szempontjából a technológiai szektor hagyományosan az egyik legfontosabb ipari szegmens. A technológiai gyártás és javítás értéke közel 4000 milliárd forint volt 2012-ben – ezzel a feldolgozóipar és a járműgyártás után a harmadik legnagyobb értéket termelő iparág hazánkban.  Ezen a területen Magyarországon számos, márkázott termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cég, illetve kihelyezett gyártással, összeszereléssel, javítással foglalkozó vállalat van jelen, akik a globális trendeknek megfelelő igényeket támasztanak a logisztikai vállalatokkal szemben is. A DHL Express magyarországi tevékenységében is meghatározó szereppel bír a technológiai iparág: bár 2012-ben a partnerek mintegy 13%-a került ki ebből a szegmensből, az összes szállított küldeménymennyiség több mint 40%-át generálták.
A technológiai iparág rendkívül dinamikusan fejlődik, változik, egyre rövidülő fejlesztési és gyártási idővel termel ki innovatív megoldásokat. Miután egy adott termék, például okostelefon fejlesztése befejeződött, általában intenzív marketing- és reklámkampánnyal kerül piacra, hogy minél nagyobb érdeklődést és keresletet teremtsen a felhasználók körében. A fejlesztéstől az értékesítésig rendelkezésre álló idő egyre rövidebb, így nő annak a kockázata, hogy egy versenytárs rövid időn belül hasonló megoldást dob piacra.
Úgy látjuk, egyre nagyobb az igény a termékek direkt disztribúcióját megvalósító B2C logisztikai megoldásokra, hogy a raktározásra és készletezésre fordított idő és költség csökkenthető vagy kiküszöbölhető legyen – tette hozzá a szakember. – A dinamikusan változó környezetben a gyártóknak rendkívül gyorsan kell alkalmazkodniuk a fogyasztói igényekhez, ez pedig az elmúlt években a szektor logisztikai igényeit és ellátási láncát is átformálta. A szektorban működő vállalatok a termékek piacra juttatását időben lerövidítő, rugalmas és költséghatékony logisztikai megoldásokat keresik”– mondta el Üveges Zoltán.
A DHL Express nemzetközi workshopok és konferenciák keretében vitatja meg partnereivel a logisztikával szemben támasztott elképzeléseiket: a tavalyi berlini rendezvény után idén júniusban Sanghajban gyűlnek össze, hogy tapasztalatot cseréljenek az ellátási lánc kihívásairól, valamint a résztvevők a vállalat észak-ázsiai központját is meglátogathatják.
A partnerekkel folytatott folyamatos párbeszéd mellett ugyancsak a technológiai szektort helyezi a középpontba a DHL Collect & Return inverz logisztikai szolgáltatása, amelyhez minden szállítási folyamatot lefedő, az adott cég üzleti igényeire szabható elektronikus platformot hoztak létre. A rendszernek köszönhetően az egyik globális ügyfél részére nemzetközi projekt keretében az akkumulátor hibája miatt visszahívott készülék esetén teljes Európában a DHL Express végezte a hibás egységek visszagyűjtését és a cseretermékek disztribúcióját, amely 3-4 hét alatt sikeresen lezajlott.
forrás: logportal.hu
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes