A rossz vezetői magatartás is a mobbing oka lehet

A mobbing, vagyis a pszichoterror kifejezés nem mindenki előtt ismert, noha majdnem minden munkahelyen találkozhatunk vele. Azt a jelenséget nevezzük így, amikor egy kollegát valamilyen okból a munkatársak támadnak, csúfolnak, kiközösítenek, félrehúzódnak tőle. A mobbing kiváltó okairól, megnyilvánulásáról, formáiról Dr. Takács Ildikót, a BME GTK Ergonómia és Pszichológia tanszékének docensét kérdeztük.

- Mi a mobbing, mivel magyarázhatjuk ezt a jelenséget?
- A mobbing viselkedést az 1980-as években kezdték rendszeresen tanulmányozni. A mobbing szó jelentése: egymás fúrása, kiközösítése, piszkálása. A szakkifejezés Konrad Lorenz szociológustól származik, aki a madaraknál figyelte meg azt a jelenséget, hogy csoportosan támadnak egy másik állatra, amikor el akarják űzni. Később ezt az elnevezést Heinz Leymann svéd pszichológus alkalmazta a munkahelyi pszichoterror esetére. Szerinte a mobbing olyan ellenséges és etikátlan kommunikáció, ami egy vagy több személy részéről egyetlen ember ellen irányul.
Amennyiben egy munkavállalót a vezetője vagy munkatársai támadnak, zaklatnak, kigúnyolnak, bántanak, felmerülhet a mobbing gyanúja. Ez azonban akkor lesz ténylegesen mobbing, ha rendszeresen, és gyakran előfordul.

- Mi áll a mobbing hátterében? Melyek a kiváltó okok?
- Az esetek többségében a kiegyensúlyozatlan szociális kapcsolatok, a rossz munkahelyi légkör és a vezetői magatartás. A mobbing kialakulásában a szervezeti tényezőknek nagyobb szerepe van, mint a rosszindulatú munkatársaknak. A leépítések, a munkanélküliségtől való félelem, a túlterheltség, a kollégák közötti versengések vezethetnek a pszichoterror kialakulásához. A vezetők éppen ezért kulcsszerepet játszanak a folyamatban, hiszen egy alkalmazottat csak úgy lehet módszeresen kikészíteni, ha közvetlen felettese is benne van a "játékban". További kiváltó ok lehet a túl vagy alulterhelés, a rosszul definiált munkafeladatok, a tisztázatlan célok, a vezetői utasítások nehezen érthetősége vagy ellentmondásai, a munkaszervezés hiányosságai, a hatáskörök és a kompetencia határok definiálatlansága. A vezetői hibák következtében könnyen alakulhat ki a rossz vagy elégtelen teljesítmény miatti bűnbak-keresés, ami a mobbing kialakulásának egyik oka lehet. Lehet azonban az okok között a rossz kapcsolati minta, a munkatársak közötti együttműködés ellehetetlenülése, a vezetői figyelmetlenség, nemtörődömség a sérülékenyebb emberek támogatására.

A cikk részletei –>

- HR Portál -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes