A román államvasutak bérbe ad 1600 kilométer pályát

A román államvasutak vasúti infrastruktúrát kezelő részlege (CFR S.A.) 1600 kilométer pályavonal bérbeadására készül – jelentette kedden a román média.

     A bukaresti értéktőzsdén csütörtökön sorra kerülő árverésen hét szakaszra lehet pályázni, amelyeknek hossza összesen eléri az 1600 kilométert. A bérleti szerződések időtartama minimum négy év lesz, a fő elbírálási szempont a megajánlott díj nagysága.
    A szerződési feltételek szerint a vasúti pályát bérbe vevő magánvállalatokat kötelezi az állam, hogy átvegye a CFR S.A. által foglalkoztatott személyzetet.
    A pályavonalak bérbeadásáról a román kormány azt követően határozott, hogy a kabinet Románia nemzetközi hitelezőivel szemben vállalta, csökkenti a vasúti közlekedés működtetésével járó költségeket, ugyanis a Román Államvasutaknak jelenleg a teherszállító, a személyszállító és az infrastruktúrát kezelő részlege is veszteséges.
    A román kormány kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal szemben, hogy felszámolja a romániai vasúthálózat 20 százalékát,  ha nem talál megfelelő beruházókat, akik ezeket a szakaszokat karbantartsák.
    A CFR adatai szerint Romániában több mint 20 ezer kilométer hosszú a vasúthálózat, amiből több mint 17 ezer kilométer az államé, 2500 kilométer pedig magántulajdonban van.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes