A régió "kreatív agya" lehet a főváros térsége az SM-GKI felmérés szerint

A Studio Metropolitana és a GKI Gazdaságkutató Zrt. által szerdán ismertetett kutatás szerint Budapest kiemelkedően jó adottságokkal rendelkezik a kelet-közép-európai térségben ahhoz, hogy a 3,5 milliós budapesti várostérség mágnesként vonzza magához mind a hazai, mind a külföldi "agyakat".

A "Kreatív és kulturális ágazatok szerepe és növekedési lehetőségei a Budapest Metropolisz Régió gazdaságában" című kutatást mutatta be szerdán a Studio Metropolitana városfejlesztő műhely, amely 3 éve indította el a Metropoly elnevezésű programját. A Metropoly célja, hogy Budapest és a körülötte lévő 60-80 km-es térség egy európai jelentőséggel bíró városrégióvá szerveződjön, ezáltal egy olyan, hálózatosan szerveződő gazdasági egység jöjjön létre, amely gravitációs erőként hatna a kreatív gazdaságra, a kultúrára és az innovációs iparágakra. "Európa-szerte születnek a hasonló metropoliszrégiók (Párizs, Milánó, Koppenhága metropoliszok), mivel az új Európa fejlődését meghatározó gazdasági szereplők már nem országokban, hanem az innovatív gazdaságot, kreatív energiákat összpontosító városrégiók és városhálózatok felé fordulnak" – mondta Szabó Tünde, a Studio Metropolitana Metropoly program vezetője.

Szcenáriók: Budapesti Metropolisz Térség kreatív ágazatai 2020-ban
A szakmai anyagot bemutató GKI Zrt. kutatásvezetője, dr. Borsi Balázs kiemelte, a szűken értelmezett kreatív cégek (mint építészettel, K+F-fel, zenével, szoftvergyártással, filmkészítéssel stb. foglalkozó cégek) 2/3-a – csaknem 20.000 db – a Budapest Metropolisz Régióban található. "Mindez a régió kreatív vonzerejét mutatja, hiszen már most úgynevezett mágnesvárosként viselkedik Budapest és térsége" – tette hozzá a szakember. A kreatív jövő felmérésből még kiderül, döntési ponthoz érkezett a metropolisz kreatív ipara: a kreatív attitűd és közjogi viselkedés együttes változása teheti Budapestet a kreatív gazdaság közép-európai mágnesvárosává, vagy taszíthatja vissza a pesti lapályba. A kutatás rámutat, hogy a cégformában működő kreatív vállalkozások értéktermelése, árbevétel- és export-növekedése egyaránt jelentősen meghaladta a nemzetgazdasági átlagot 2004 és 2008 között.

A Budapest Metropolisz Régió kreatív tanulmányához kapcsolódóan szerdán este kerül sor az "Én & a Metropolisz", valamint a "Kreatív Város – Én & Budapest" című rövidfilm és animációs filmpályázatok eredményhirdetésére, illetve az alkotások bemutatására. A Vörösmarty Moziban megtartandó esemény a Studio Metropolitana "Futurbia – Urbanisztikai Hetek 2010" elnevezésű programsorozatának záró rendezvénye.

forrás: epulettar.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes