A rendőrség közlekedési tanácsai havazás esetére

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (OBB) összeállította közlekedési javaslatai havazás estén, amely a következő napokban nagy valószínűséggel bekövetkezhet.

Az OBB a közlekedők figyelmébe ajánlja: a meteorológiai előrejelzés havazást jósol. A tél közeledtével a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni kell. Egyre többször képződik köd, gyakrabban előfordulhat eső. A látási viszonyok romlanak, éjszakai és nappali fagyokra, valamint havazásra is számítani kell. A mai reggelen is már több helyen lefagyott az úttest. Ezt még ugyan alig lehetett észrevenni, ám "rákészüléssel", óvatosabb vezetéssel ez is kivédhető.

Mit teszünk közlekedésbiztonságunk érdekében?

Legfontosabb a közlekedési szabályok betartása! Fontos a láthatóság (látni és látszani). Egy fényvisszaverő csík, egy láthatósági mellény a gyalogosan vagy a kerékpárral közlekedőn életet menthet!Gépkocsik esetében gyakorta csak az egyik tompított fényszóró ég. Elindulás előtt ezeket is ellenőrizni kell! A hideg beálltával fontos megvizsgálni az akkumulátort, az ablaktörlőket, a mosóberendezést, a szellőztető-rendszert, a hűtőfolyadékot (!), valamint a gumik állapotát is.
Szükség esetén gumicserével (téli gumi!) kell biztosítani a gépjármű megfelelő tapadását. Miért kell a téli gumi? Hideg időben a nyári gumi megkeményedik, kaucsukká válik, ezért nem tapad megfelelően, és jelentősen megnő a féktávolság. A téli gumiabroncsok anyaga hidegben is megőrzi eredeti tulajdonságait. Speciális mintázatuk révén a jobb tapadás is biztosított.

A passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer) használata kötelező! Mindezeken túl nagyobb figyelemmel, körültekintőbben, lassabban közlekedjünk, hisz mindenkit hazavárnak!

 

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes