A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közleménye egymillió forint eljárási bírság kiszabásáról

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban hatóság), jelen ügyben mint építési hatóságként eljáró engedélyező szerv, a Dél Buda – Rákospalota metróvonal Kelenföldi pu. – Baross tér közötti szakaszának alagútjaira, állomásszerkezeteire, járműtelepeire vonatkozó építési engedélynek a megsértése ügyében, az augusztus 21-i helyszíni szemlén rögzített adatok és tények alapján, a körülményeket is megvizsgálva, a következő elsőfokú döntéseket hozta meg:

Egyrészt:

Megállapította, hogy a jelzett szakaszon a vágánykapcsolati műtárgyat a BAMCO Kkt, mint kivitelező (a továbbiakban kivitelező) engedély nélkül kezdte meg építeni, annak ellenére, hogy e helyszíni bejárást megelőzően, augusztus 7-én a hatóság felhívta az építtető, valamint a kivitelező figyelmét arra, miszerint a vágánykapcsolati műtárgy építésének megkezdéséhez hatósági jóváhagyás szükséges.

A jogsértő építési tevékenységgel kapcsolatos dokumentumokat megvizsgálva a hatóság úgy döntött, hogy a kivitelező céggel szemben 1 000 000 Ft eljárási bírságot szab ki.

A feltárt adatok és tények alapján az volt megállapítható, hogy a DBR Metro Projekt Igazgatóság, mint építtető (a továbbiakban építtető) igyekezett a jogsértő tevékenységet megakadályozni, mert egyrészt utasította a kivitelezőt az építési engedély betartására, másrészt pedig a hatóságot haladéktalanul értesítette a jogsértő helyzetről. Így az építtető vétkessége nem állapítható meg.

Másrészt:

A hatóság megtiltotta a vágánykapcsolati műtárgy építését, annak kiviteli tervének jóváhagyásáig. Egyúttal kötelezte mind az építtetőt, mind a kivitelezőt, hogy minden szükséges intézkedést haladéktalanul tegyenek meg az állékonyság, az élet, az egészség, a köz-, és vagyonbiztonság megóvása, a környezeti károk megelőzése érdekében.

Egyúttal a hatóság tájékoztatta mind az építtetőt, mind a kivitelezőt, hogy, amennyiben a határozatában előírtakat nem tartják be, akkor a hatóság ismételt eljárásban újabb bírságot szab ki.

A hatóság mindkét döntése ellen az építtető és a kivitelező fellebbezéssel élhet, azonban a fellebbezésnek az építési tilalomra vonatkozóan halasztó hatálya nincs.

- NKH -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes