A Nemzeti Közlekedési Hatóság határozottan cáfol

A Nemzeti Közlekedési Hatóság határozottan cáfolja a sajtóban megjelent hírt, mely szerint a közlekedési hatóság kapacitáshiánya okozza az autópálya engedélyezési eljárások és ezáltal az autópálya-átadások késését.

 

A 2008. év végéig elkészülő autópálya-szakaszok engedélyezési eljárásai nem fognak súlyos gondokat okozni a közlekedési hatóságnak, mint ahogy eddig sem okoztak. A hatóság szakemberei felkészülten várják a forgalomba helyezési kérelmek benyújtását, az eljárások megindítását.

Az engedélyezési eljárás lefolytatására a közlekedési hatóságnak 60 nap áll rendelkezésére az

1988. évi I. tv. rendelkezései szerint, azonban az alapos előkészítésnek köszönhetően az eljárásokat a szakhatósági nyilatkozatok beszerzésével együtt általában 30 napon belül befejezi a közlekedési hatóság. Köszönhető ez annak, hogy az építkezések során a közlekedési hatóság építésfelügyeleti jogkörében eljárva folyamatosan ellenőrzi az elvégzett munka szakszerűségét.

A forgalomba helyezési eljárások menete a következő:

Az elkészült út műszaki átadását követően vagy azzal párhuzamosan az építettő megkéri a közlekedési hatóságtól a forgalomba helyezési engedélyt. A közlekedési hatóság ez alapján helyszíni szemlét tűz ki, melynek időpontjáról 8 nappal korábban köteles értesíteni a meghívottakat: az eljárásban érintett valamennyi szakhatóságot, közmű- és közútkezelőt, a kijelölt építésügyi hatóságokat, önkormányzatokat, valamint az érintett és szomszédos ingatlantulajdonosokat. A szakhatóságoknak 15 nap áll rendelkezésére a nyilatkozataik megtételére. Ezzel párhuzamosan a közlekedési hatóság szakemberei is megvizsgálják az elkészült létesítményt.

Amennyiben az elkészült építmények az építési engedélyben foglaltaknak megfelelően készültek el, azok rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban vannak, valamint kielégítik a forgalombiztonsági követelményeket, a szakhatóságok hozzájárulása esetén a közlekedési hatóság engedélyezi az elkészült közlekedési építmények forgalomba helyezését.

Autópálya-szakaszok átadása sem a múltban nem késett, sem pedig a jövőben nem késik a közlekedési hatóság elhúzódó eljárása miatt.

Az érintett autópálya-szakaszok a következőek:

1. M7 autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakasz két ütemben

-         Balatonkeresztúr – Zalakomár között: forgalomba helyezési engedély kiadása június 25, ünnepélyes forgalomba helyezés: június 26. 10.00 óra,

-         Zalakomár – Nagykanizsa között

2. M0 keleti szektor három szakasza

-         4.sz. főút – 31.sz. főút között

-         31.sz. főút – 3.sz. főút között

-         3.sz. főút – M3 autópálya között

3. M0 északi szektor az új Duna híddal

4. M6 autópálya M0-érdi tető között

5. M7 autópálya Mura híd

6. M70 autóút Tornyiszentmiklós térsége

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes