A MÁV adóssága kiemelt költségvetési kockázat

MÁV 2010-re felhalmozott 289 milliárd forint adóssága önmagában kiemelkedő költségvetési kockázat, ezért a Költségvetési Tanács (MKKT) figyelemmel kíséri a vasúttársaság gazdálkodását – áll abban a tanulmányban, amely a „KTT – Műhelytanulmányok" sorozatában jelentetett meg a tanács titkársága. A tanulmány a szerző – Száraz Emese, az MKKT elemző közgazdásza – nézeteit tükrözi és az nem feltétlenül egyezik a Költségvetési Tanács hivatalos álláspontjával.

MÁV Zrt.

"A Magyar Államvasutak Zrt. és a költségvetés kapcsolatát meghatározó tényezők" című tanulmány nem ad javaslatokat, kiindulópontot kíván nyújtani azoknak akik szeretnék megismerni a vasúti rendszer működésének mozgatórugóit, vagy megoldási javaslatot szeretnének kínálni a vasút súlyos gondjaira.

A tanulmány  felhívja a figyelmet arra, hogy a  MÁV nem rendelkezik olyan komplex, teljes körű vezetői információs rendszerrel, amely naprakész információkat tartalmazna a költségek és bevételek vonalszintű, állomásszintű alakulásáról, az utasok pontos létszámáról és az utazási igényekről. Ezért önmagában az adatok bizonytalansága megkérdőjelez minden olyan intézkedést, amelynek célja az utasok bizalmának visszanyerése, a menetrend optimalizálása vagy adott vonalszakaszon történő személyszállítás szükségességének megítélése.

A MÁV csoport az elmúlt tíz évben 2010-es árakon számolva átlagosan 31 százalékkal több költségvetési juttatásban részesült a költségvetési törvényben tervezetthez képest. A vállalatcsoport átlagosan évi 183 milliárd forint forrást kapott a költségvetésből. Ennek ellenére a hitelállomány 2010-re 289 milliárd forintra nőtt, amiből 189 milliárd  állami garanciával fedezett.

A tanulmányban a szerző megjegyzi: a magyar vasúti piac átalakítását célzó intézkedések folyamatos kudarca azzal magyarázható, hogy Magyarországnak jelenleg sincs hosszú távú közlekedési stratégiája és a mindenkori költségvetés aktuális helyzete által meghatározott finanszírozás ellehetetlenítette a vasúti reform szakszerű végrehajtását.

forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes