A Mercedes és a siker modellje Kecskeméten

10 év múlva Kecskemét és egész Magyarország drámai növekedést él át, amelynek az ipar növekedése lesz a kezdőpontja és a húzóereje. A beszállítók többsége magyar cég lesz. A cég vezetői főként magyarok lesznek, az igazgatói székben is magyar ember ül majd – Frank Klein, a Mercedes-gyár jelenlegi igazgatójának jóslata.

– Ha a Mercedes-beruházás megvalósul, Kecskemét és környéke alapvetően átalakul – nyilatkozta a Népszabadságnak 2008 júniusában Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere.

A hír, hogy a világ egyik legelismertebb autógyártója 800 millió eurós zöldmezős beruházást valósít meg Kecskemét határában, meglepte a hazai közvéleményt, mert – Magyarországon szinte elképzelhetetlen módon –, az előkészületekről nem szivárgott ki semmi. Az aláírás után, pár hónappal a globális válság kitörése előtt azt ígérték, hogy a gyár 2011 májusára felépül, 2012-től termelni kezd, 2013-tól pedig évi 100 ezer darabot gyárt olyan prémium kompakt modellekből, amelyek még nincsenek is, csak a piaci igény létezik rájuk, és fejlesztés alatt állnak. Azt is mondták, hogy 2500 ember talál majd munkát a gyárban, szűkebb-tágabb környékén pedig a beszállító kapacitások kiépülése és a szolgáltatások fejlődése következtében akár 10 ezer új munkahely is létesülhet.

Sokan úgy reagáltak akkor erre: ha csak a fele igaz lenne, már jó lenne. Sorolták a szokott kifogásokat: nemigen beszélünk idegen nyelveket; a magyar kis- és középvállalkozások tőkeszegények, megbízhatatlanok; képtelenek csúcsminőséget előállítani, és ezzel beszállítóvá válni. Hogy Kecskemét nem az autógyártás fellegvára, hanem a délibábos rónaság fővárosa, ahol még a plázát is Malom Centernek nevezik. A Daim ler is nyilván az alacsony bér és a magas költségvetési támogatás miatt jött ide, de ha válság lesz, majd leszerelik a gyárat, és elviszik Ázsiába, vélték sokan.

 

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes