A leggyakoribb munkatárs típusok

Minden munkahely – mérettől függetlenül – különböző emberek szociális hálója, ahol nem ritkán személyiségek szöges ellentétei és egyéniségek végtelen sora találkozik egymással. Ha eltűnődünk kollegáink jellemvonásain, a sokszínűség mellett felismerhetjük, hogy van néhány munkatárs-típus, amely a legtöbb vállalatnál feltűnik. Ön melyik csoportba tartozik?

Pletykás

Nos, az ilyen kollega mindene, a munkatársakról szerzett valós vagy éppen valótlan, ki tudja milyen forrásból szerzett információ beszerzése, és villámgyors továbbítása a lehető legtöbb embernek. Nem zavarja, hogy esetleg mindezzel megsérti, vagy kellemetlen helyzetbe hozza a pletyka középpontjában álló kollegát, mivel számára az információ egy azonnal továbbítandó hír, nem kímélve ezzel a főnököt, a beosztottat, a postást és a takarítónőt sem. Veszélyesebb típusa elvesz és hozzátesz a hallottakhoz, beleépítve saját képzelőerejének netovábbját, hogy minél érdekesebb és meglepőbb információ birtokában léphessen a munkahely informális porondjára. Az ilyen munkatárs szándéka vitatható, van, aki személyiségéből kifolyólag, rossz szándék nélkül pletykál, hol jót és rosszat és van, akinek kifejezett célja lehet egy-egy kiszemelt munkatárs lejáratása a többiek előtt. Gyakori szófordulatai között szerepel a "Hallottad, már hogy Gizike…?", "Nem hiszed el, miről értesültem reggel…" és hasonlók. Bármilyen szándék is vezérli, a pletykás kollega leépítése nem egyszerű, de eme rossz szokás megszüntetése mindenképp indokolt egy munkahelyen. Sajnos rendkívül nehéz feladat szembesíteni a kollegát tettének súlyával, mivel sokan csak ártatlan hírként kezelik a legszaftosabb részletek kiteregetését is.

Segítőkész

Ő az, aki segít megkeresni egy véletlenül kitörölt fájlt gépünk memóriájában, tudja és meg is mutatja, hol van a legközelebbi és legolcsóbb étkezde és felajánlja, hogy elküldi a nevünkben a hivatalos levelet, ha nekünk épp rohannunk kell a gyerekért az oviba és késésben vagyunk. Rá tényleg lehet számítani. Csak éppen sokszor nem vesszük észre, hogy ő az, aki mindent magára vállalva, segítőszándékának "köszönhetően", napi szinten túlórázik, és mégsem marad ideje saját feladatainak maradéktalan elvégzésére. Ugyanakkor a segítőkész kollega rendkívül hálás, ha alkalomadtán valaki őt tehermentesíti és igyekszik azt hamarosan viszonozni. Illik tehát nem kihasználni őt, hanem megragadni az alkalmat, hogy "egyszer te, egyszer én alapon" egymást kisegítve dolgozzunk vele együtt, hiszen az ő jelenléte igazi kincs, kiváltképp, ha problémamegoldásról van szó.

További részletek->

- hrportal.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes