A közlekedési kormánybiztos ment, a programja ismeretlen

A közösségi közlekedés kormányzati koncepciója az ősz folyamán készül el és válik megismerhetővé – válaszolta a Napi Gazdaság közlekedési elképzeléseket firtató kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Helyközi közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos kinevezése a vonatkozó kormányhatározat szerint arra az időszakra szólt, amíg a korábbi miniszterelnök a hatásköreit gyakorolta. A kormányváltással tehát e pozíció automatikusan megszűnt – válaszolták a minisztériumban a lap azon kérdésére, hogy pozíciójában maradt-e Antali Károly, a közösségi közlekedésért felelős kormánybiztos. Koordináló, közvetítő funkciója legalábbis részben okafogyottá vált, hiszen a jelenlegi kormányzati struktúrában a közlekedésért és vagyongazdálkodásért egyaránt a NFM felel. Utóbbi szerepkörében az érintett vállalatok mindegyike felett saját jogán vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közvetítésével gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Arra is kíváncsiak lettek volna, hogy mi szerepelt abban a programban, amelyet Antali lerakott az asztalra, illetve hogy kívánják-e és miként hasznosítani az abban foglaltakat, de erre nem kaptunk értékelhető választ. Nem tudni, hogy a kormány követi-e elődjét, vagyis fel kívánja-e számolni a közlekedésben a párhuzamosságokat. A gondolat az előző kormányok elképzeléseiben is szerepelt, de az évek során e téren szinte semmire sem jutottak. Egyebek között azért sem, mert abban a szakmai kérdésben sem sikerült dűlőre jutni, hogy egyáltalán mi tekinthető párhuzamos közlekedésnek, az ugyanis nagyon ritka, hogy egyik pontból a másikba ugyanazon nyomvonalon vasúttal és autóbusszal is el lehet jutni, talán a Budapest-Győr az egyetlen ilyen viszonylat. Ilyen alapon tehát szinte egyetlen járatot sem lehetne megszüntetni. Emellett a vasúti és az autóbusz-menetrendek összehangolása is évek óta szerepelt a kormányzati elképzelések között, erre létre is hozták az ezért felelős szervezetet. Minden bizonnyal ez sem járt teljes sikerrel, hisz a jelenlegi kabinet is programjába vette ennek megvalósítását.

Forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes