A KSH jelenti, 2011/12

2011-ben hazánk bruttó hazai terméke – a KSH és az Ecostat közös, korlátozott információs bázisra épülő gyorsbecslése szerint – 1,7%-kal emelkedett. A szektorok közül a mezőgazdaság kibocsátása 10%-kal, az iparé 5,4%-kal haladta meg a 2010. évi szintet. Az építőipar teljesítménye ezzel szemben 7,8%-os csökkenést mutat, amelyen belül az épített lakások száma 39%-kal esett vissza. A külkereskedelmi termékforgalom  euróban számított értéke 11%-kal múlta felül a megelőző évi szintet, a kiskereskedelmi forgalom lényegében stagnált, a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma 1,5%-kal nőtt, az eltöltött vendégéjszakáké 0,6%-kal mérséklődött. 
2011-ben a születések száma 2,5%-kal, a halálozásoké 1,3%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, az év végén az ország becsült lélekszáma 9 millió 962 ezer fő volt, 24 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatottak  átlagos száma 3 millió 779 ezer fő volt, 0,8%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal mérséklődött egy év alatt, éves szintje 11% volt. 2011-ben a nettó átlagkereset 141 100 forintot tett ki, folyó áron 6,4%-kal magasabb összeget, mint 2010-ben. Idén januárban a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet 5,5%-kal, a decemberit pedig 2,1%-kal haladták meg.

2011-ben a  globális konjunktúra dinamikája veszített a lendületéből. A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint 2011-re a világgazdaság növekedése a 2010. évinél (5,2%) kisebb mértékű, 3,8%-os volt. A túlnyomórészt fejlett országokat tömörítő OECD egészére számított bruttó hazai termék 1,8%-kal emelkedett 2011-ben az előző évhez képest. Az év második felében – a valamelyest enyhülő inflációs nyomás ellenére – a fejlett nemzetgazdaságoknak számos, növekedést korlátozó problémával (például államháztartási, illetve munkaerő-piaci egyensúlytalanságokkal) kellett szembenézniük.  A világgazdasági folyamatok alakulásában iránymutatónak számító Egyesült Államok gazdasági teljesítménye 2011-ben 1,7%-kal bővült az előző évhez képest. A fogyasztási kiadások mellett a beruházások is segítették az észak-amerikai gazdaság bővülését.

Japán gazdasági teljesítménye az év egészében 0,9%-kal csökkent, amiben szerepet játszott a 2011. március 11-i földrengés és szökőár is. A másik meghatározó ázsiai gazdaságban,  Kínában a gazdasági bővülés dinamizmusa 2011-ben fokozatosan veszített a lendületéből, de az egész évet tekintve így is 9,2%-os növekedés következett be. Előzetes adatok alapján 2011-ben az Európai Unió (EU-27) tagországainak együttes teljesítménye 1,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az éven belül a IV. negyedévben – szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint – 0,9%-kal növekedett a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami az elmúlt két évben a legalacsonyabb emelkedés volt. A növekedés motorját továbbra is Németország jelenti, bár a bővülés dinamikája ott is jelentősen mérséklődött. Az eurózóna gazdasági teljesítménye is lassult, bruttó hazai terméke 2011-ben 1,5%-kal
haladta meg az egy évvel azelőttit.

A világgazdasági folyamatokkal összhangban a magyar gazdaság növekedése is veszített lendületéből. A nemzetközi összehasonlításokhoz használt, szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a bővülés üteme 2011 IV. negyedévében 1,5% volt, amivel az európai uniós tagállamok rangsorában a középmezőny elején helyezkedünk el.
Magyarország bruttó hazai terméke a KSH és az Ecostat – korlátozott információs bázisra épülő – közös gyorsbecslése szerint 1,7%-kal emelkedett 2011-ben. Az emelkedés ellenére a gazdasági teljesítmény még 4,0%-kal elmaradt a 2008-as szinttől. A GDP 2011 IV. negyedévében 1,4%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, amellyel az előző két negyedévi lassulás megállt. Az előző negyedévhez képest  – szezonálisan és naptárhatással kiigazított index alapján – a IV. negyedévben 0,3%-kal bővült a magyar gazdaság.  A nemzetgazdasági teljesítmény 2011. évi bővülése termelési oldalról a jelentős részben exportra termelő iparnak, illetve a kedvező időjárás következtében jó terméseredményeket felmutató mezőgazdaságnak köszönhető.

További részletek >

Forrás: KSH

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes