A KSH jelenti, 2010/9

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése szerint a bruttó hazai termék a III. negyedévben 1,6%-kal, az I–III. negyedév átlagában 0,9%-kal bővült. A növekedés hajtóerejét  elentő ipari termelés kilenc hónap alatt 10,2%-kal nőtt, a külkereskedelemben a termékkivitel értéke 22%-kal, a behozatalé 19%-kal bővült, az áruforgalmi aktívum 4 milliárd euróra emelkedett. A gazdaság élénkülésével az áruszállítási teljesítmény 3%-kal nőtt. A III. negyedévben tapasztalt bővülés ellenére kilenc hónap alatt a kiskereskedelem 2,7, a vendéglátás 2,3%-os forgalomcsökkenést mutat. A foglalkoztatottak száma július–szeptemberben 1,0%-kal meghaladta a tavaly ilyenkorit, miközben a munkanélküliségi ráta 10,9%-ra emelkedett. A reálkeresetek színvonala 2,9%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A fogyasztói árak növekedési üteme októberben 4,2% volt, a tíz hónap átlagában 5,0%-os emelkedés következett be.

Gazdasági folyamatok

A 2010 első félévét jellemző gazdasági bővülés a III. negyedévben tovább folytatódott a világgazdaság meghatározó nemzetgazdaságaiban1. A január–szeptemberi időszakban a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban 2,8%-kal, Japánban 3,8%-kal, az Európai Unióban (EU-27) 1,6%-kal növekedett az előző év hasonló időszakához képest. Az unión belül a növekedés motorját továbbra is a kedvezőbb fiskális helyzetben lévő tagországok jelentik, az államháztartási kiigazításra kényszerülő országok jellemzően alacsony teljesítménye mellett.

Magyarország bruttó hazai terméke a KSH és az Ecostat – korlátozott információs bázisra épülő – közös gyorsbecslése szerint 2010 III. negyedévében 1,6%-kal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bővülés az egy évvel korábbi 7,5%-os csökkenéshez képest következett be. Az év első háromnegyedében összességében 0,9%-kal növekedett a gazdaság. Az előző negyedévhez viszonyított, szezonálisan és naptárhatással kiigazított index alapján – 2010 előző negyedéveihez hasonlóan – a III. negyedévben is tovább emelkedett a gazdaság teljesítménye, a növekedés mértéke 0,8% volt.

A nemzetgazdasági ágak teljesítményét tekintve a mezőgazdaságban a 2010. évi Általános Mezőgazdasági Összeírás (ÁMÖ) előzetes adatai alapján május végén az ország területének 48, mezőgazdasági területének 81%-a (4,5 millió hektár) szántóterület. A gabonafélék összes vetésterülete 2,8 millió hektár, ami a tavalyinál 5%-kal kisebb. Búzát 1,1, kukoricát 1,2 millió hektáron vetettek. A 2010. június 1-jei eszmei időponttal végrehajtott ÁMÖ előzetes adatai alapján valamennyi haszonállat száma csökkent az előző év azonos időpontjához képest. A szarvasmarhák száma (685 ezer) egy év alatt 18 ezerrel lett kevesebb, és 129 ezerrel 3 millióra fogyott a sertések száma. Az egymilliós juhállomány 276 ezerrel lett kisebb, baromfiból 48 milliót számláltak, 4%-kal kevesebbet, mint tavaly júniusban.
A mezőgazdasági termékek termelőiár-színvonala január-szeptemberben 11%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év első negyedévében, majd összességében az első félév során még stagnáló termelői árakban júliustól erőteljes növekedés következett be, mely már az idei rendkívül gyenge terméseredményeknek és a viszonylag alacsony bázisnak tudható be.

Az európai konjunktúra kedvezőbbé válása, legfontosabb partnereink gazdasági teljesítményének élénkülése jelentős hatást gyakorolt Magyarország ipari teljesítményére. Az ipari termelés szeptemberben 10,9%-kal, az év első kilenc hónapjában 10,2%-kal nőtt. Az ipari termelés növekedését továbbra is az exportértékesítés jelentős, az év első három negyedéve alatt mért átlagosan 16,1%-os bővülése biztosította. A belföldi értékesítés ezen időszak alatt összességében nem érte el az egy évvel korábbit, ugyanakkor az utóbbi hónapokban a belföldi kereslet szerény élénkülésének jelei az iparban is megmutatkoznak: a hazai eladások a több éve tartó csökkenés után némi növekedést mutatnak.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes