A KSH jelenti, 2010/5

2010. január–májusban az ipari termelés volumene 7,3%-kal, a kivitel értéke 19,0%-kal, a behozatalé 16,3%-kal emelkedett. Az építőipar teljesítménye 11,6%-kal, a kiskereskedelmi forgalom 4,8%-kal elmaradt a tavaly január–májusitól. Március–május átlagában a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest 0,6%-kal csökkent, a munkanélkülieké 18%-kal emelkedett. Az alkalmazásban állók keresetének reálértéke az első öt hónapban 4,0%-kal meghaladta az egy évvel azelőttit. A fogyasztói árak júniusban 5,3%-kal, az I. félév átlagában 5,7%-kal emelkedtek.

A legfrissebb májusi, esetenként júniusi ágazati adatok és konjunktúramutatók a legtöbb területen az első négyhavi irányzatok folytatódását jelzik. Továbbra is növekedés jellemzi az ipari termelést és értékesítést, a külkereskedelmi áruforgalmat, valamint az idegenforgalmat. Utóbbiak hatására már az I. negyedévi folyó fizetési mérleg számottevően javult. Az építőipar teljesítménye és a kiskereskedelmi forgalom májusban is csökkent, a korábbiaknál némileg kisebb mértékben. Mérséklődött – március–májusi adatok szerint – a foglalkoztatottság visszaesése és a munkanélküliség növekedése is. A nettó keresetek reálértéke továbbra is emelkedik. Az államháztartás I. félévi hiánya nagyobb lett a tavaly ilyenkorinál.

Hazánkban az év első öt hónapjában 7,3%-kal nőtt az ipari termelés volumene (egy évvel korábban 23,2%-os csökkenést regisztráltak), ezen belül májusban 13,7%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. Ez áprilisig kizárólag az exportértékesítés gyors ütemű növekedésének volt köszönhető (január–áprilisban átlagosan 14,1%). Májusban az exportértékesítés 18,8%-os növekedése mellett a belföldi értékesítés is 4,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, nagyrészt az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói megrendeléseinek bővülése következtében.
Az ipar ágazatai közül a feldolgozóipar kibocsátása 8,9%-kal bővült január–májusban, míg az energiaiparé 1,5, a kis súlyú bányászaté pedig közel 33%-kal csökkent az előző évihez képest.

A feldolgozóipari alágak zömében nőtt a termelés volumene az év első öt hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A termelés közel ötödét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában 14%-os növekedés figyelhető meg, a járműgyártásban pedig több mint 22%-kal bővült a termelés ezen időszak alatt. Kétszámjegyű volt a bővülés – többek között – a fa-, papír- és nyomdaiparban (18,2%) és a vegyi anyag, termék gyártásában is (16,5%). Néhány alágban azonban továbbra sem éri el a termelés az előző év szintjét, mint például a termelés több mint egytizedét képező élelmiszeriparban (97,5%), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (98,5%) és a kis súlyt képviselő textil- és bőriparban (90,1%).

Az ipari termelés növekedését nagyban befolyásoló exportértékesítés mind a feldolgozóiparban (14,9%), mind a kisebb súlyú energiaiparban (23,2%) jelentős mértékben nőtt január–májusban az egy évvel korábbihoz képest. A feldolgozóipar alágainak túlnyomó részében növekedés volt tapasztalható. A belföldi értékesítés volumene ezen időszak alatt 5,6%-kal csökkent. Az ipari ágak közül a kis súlyú bányászat belföldi értékesítése nagyobb mértékben, 32,6, az energiaiparé kisebb mértékben, 5,9%-kal csökkent. A feldolgozóiparon belül a hazai értékesítésben három alágban figyelhető meg növekedés az év első öt hónapjában az egy évvel korábbiakhoz képest: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (22,9%), a vegyi anyag, termék gyártásában (15,9%), valamint a fa-, papír- és nyomdaiparban (11,1%).
Az egy főre jutó ipari termelés idén január–májusban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében – az alkalmazásban állók létszámának csökkenése mellett – 14,8%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Ez év májusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentős mértékben, több mint kétötödével nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami mindkét értékesítési irány élénkülésének, elsősorban az exportmegrendelések közel 44%-os bővülésének köszönhető. A belföldi új rendelések is több mint egyötödével emelkedtek. Ennek ellenére az összes rendelésállomány május végén több mint 11%-kal elmaradt a tavaly ilyenkoritól.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes